november 14 - december 7.  
   
     
  GYÉCSEK József (Szentgotthárd) festőművész
 
     
 
 

"Művészi gesztusai az eszmélés utáni első mozdulatok felelősségét őrzik és ahogy egy sakkjátszma megnyitó lépései a küzdelem teljes kimenetelére nézve jelentősek lehetnek, úgy határoznak meg az első gesztusok minden további festői lépést GYÉCSEK József munkáiban...
Vizuális csend: kialakulatlan, megformálatlan, aránytalan és hatástalan kiterjedés, jelek és jelentések teljes hiánya. Vagy a teljes telítettség, ahonnan már nem lehetséges kicsordulni sem. Ennek a "csendnek" a közelében lenni a művek tanúsága szerint nem kevesebb, mint megfigyelni és közvetíteni az érzékenység, majd reakciókészség embrionális formátumát. Ennek az eredménye lehet az első arány, az első differenciált szín és a legegyszerűbb képi szerkezet. Melyekről persze nem mondhatjuk, hogy nincsenek tudományos absztrakciókként leírva, alkotáslélektani folyamatábrákba sűrítve.
GYÉCSEK József azonban nem az ész kalandjának, hanem az érzékek és az érzelmek személyes formáinak, alakulási folyamatának a nyomába szegődik, művei jórészt az önvizsgálat és önmegismerés - értelemszerűen halk - jegyzőkönyvei."


- AKNAI Tamás -

 
  vissza