május 16 - június 7.  
   
     
  "Solidaritate" / Szolidaritás - Nemzetközi PLAKÁTKIÁLLÍTÁS
 
     
 
 

A rendezvény megvalósítását a Cseh Köztársaságot és szomszédos országokat az év augusztusában sújtó természeti katasztrófa ihlette meg. A felszabadult természeti erők által nagy területek víz alá kerültek, sok ezer ember kényszerült elhagyni az otthonát, megbénult az ipar, a mezőgazdaság és a közlekedés, tönkrementek történelmi műemlékek és modern kulturális intézmények, hatalmas ökológiai károk keletkeztek. Emberi áldozatokat is követelt.
Az első pillanatoktól kezdve azonban ugyanolyan erővel került felszínre az emberi szolidaritás, amely úgyszintén mint maga a szerencsétlenség határtalan. Az árvízzel sújtott területeken az emberek segítséget kapnak nemcsak honfitársaiktól, hanem a közel és távol lévő országok lakosságától.
A hasonló katasztrófák világviszonylatában nem ritkák. Nem csak a felszabadult elemek - tüzek, árvizek, hurrikánok, földrengése, nemcsak nagy ipari és ökológiai katasztrófák, hanem sajnos még mindig a háborús helyzetek is nyomorúságot okoznak és a lakosságot kilátástalan helyzetbe hozzák.
Ilyenkor számukra a szolidaritás nemcsak az anyagi károk enyhítésére szolgálja, hanem hihetetlen értékes erkölcsi és lelki támaszt nyújt.

 
  vissza