január 24 – február 16.  
   
     
  XX. SZÁZADI ÉPÍTÉSZET: Svédország
 
     
 
  Ez a kiállítás a 20. századi svéd építészetet mutatja be. Láthatók a helyi jellegzetességek és a nemzetközi irányzatok közti különbségek, melyek nem csak a közönség számára jelentenek vonzerőt, hanem kibővítik a svéd történetírást is.
A 230 rajz és fotó gazdagon illusztrálja a svéd építészet történeti korszakait. A tárlat kialakulásuk sorrendjében mutatja be a század eleji svéd építőművészet regionális jellemzőit, az 1910-es évek végi, illetve az 1920-as évek eleji népszerű megjelenési formákat. Az egész országból való példák sokaságán keresztül mutatja be egy jóléti állam építkezési szokásait, melyek a világra is nagy hatással voltak. Az 1960-as évek Svédországában, a felvilágosodás korszakát a racionalizmus jellemzi, melyben helye van a nagy, elementáris, mélyreható feladatoknak éppúgy, mint a kisebb munkáknak.
Az elmúlt korok öröksége, az ökológiai alkalmazkodás, a nemzetközi nyíltság és sok - sok más ráhatás együtt jelent meg az építés folyamatában történelmünk során, mely alapja lehet a 21. század Svéd építészetének.
 
  vissza