július 29 - szeptember 4.  

   
     
  ILLÚZIÓK - TEXTILFALAK - FALFESTMÉNYEK (MKISZ)*
 
     
 
 

"Az illúzió az emberi lélek jelensége. Az illuzionizmus a művészetben az ábrázolásnak egy sajátos
kifejezési eszköze, amely az illúziót valószerűsíti. A megjelenítés a láthatatlan megfogalmazása.
Az alkotás közel hozza, érzékelhetővé teszi az elképzeltet. A művész tartalmi és élménybeli többletet ad át, új dimenziókat tár fel. Lényege mondanivalójában és kifejezőkészségében van. Az illuzionizmus eszköztárában megtaláljuk a tér-mélység ábrázolását, a perspektívát, a fény-árnyék dimenziót, a színperspektívát.
A szakrális terekben a képi megjelenítés az illúzió keltésével segít a megfoghatatlan megértésében. Láthatóvá teszi, megfogalmazza és elénk tárja azokat az érzéseket, amelyek lelkünkben, hitünkben élnek. Élményt nyújt.
Az épületekben lévő falfestmények analógiájára, a belsőterek átlényegítésében, átformálásában nagy szerephez jutott a századok során a nagyméretű képek, a pannók alkalmazása. Az ábrázolási jegyeikben illúziót keltő "textilfalak" a szakrálisés a világi építészet belsőtereiben egyaránt jelen voltak és jelen vannak. Az építészeti elemek, szerkezetek, a tér, a kertek, tájrészletek az égbolt vízuális illúziót keltő megjelenítésével tágították, változtatták a valós tereket. Hogyan jelentkezik és fogalmazódik meg, hogyan transzformálódik és lényegül át korunk művészetében, virtuális világunkban az illuzionizmus, melyek annak kifejezési módjai." (SIMONFFY Márta)

 
  vissza