augusztus 11 - szeptember 3  

   
     
 

A Pécsi Kárpitműhely és Textilművészeti Egyesület

 
     

 
 

A Pécsi Kárpitműhely és Textilművészeti Egyesületünk 2004. novemberében alakult, tagjai olyan pécsi alkotók, akik a PTE Művészeti Karán R. FÜRTÖS Ilona Munkácsy-díjas textilművész tanárnő tanítványaiként textilfaliképpel diplomáztak, azóta is közös ügyüknek tekintik a műfaj éltetését, művelését, nagyközönséggel való megismertetését.Egyéni alkotókként természetesen a megalakulásunk előtti években is részt vettek egyéni és csoportos kiállításokon.

Működésük első évében (a szerveződés időszakában) nagy sikerrel rendezték meg első közös kiállításukat - Gobelinek nyomában - Bácsalmás, Művelődési Ház -, melyen tiszteletbeli elnökünk R. FÜRTÖS Ilona, valamint az alapítók közül FARAGÓ Márta, HERCZIG Zsófia, PÁPAY Kornélia és VÁTYI Veronika állított ki.Ezen kívül ebben az évben hármuk közös munkájaként készítették el Psalmus XXVII. című kárpitjukat, mellyel III. díjat nyertek az Esztergom Város Önkormányzata, a Keresztény Múzeum, valamint a Balassi Bálint Múzeum által Balassi Bálint élete és költészete címmel meghirdetett kortárs kárpitművészeti, alkotói pályázaton. (A mű anyaga gyapjú és kender, technikája francia gobelin, mérete: 160 x 180 cm ).

A pécsi bemutatkozáson a Balassi-kárpit mellett olyan művekkel szerepelnek, melyek jól reprezentálják a tagok eddigi egyéni munkásságát, a műfaj adta technikai kötöttségeken túli egyéni útkeresési lehetőségeket. Továbbá kiállítják a 2006. során készült új kárpitokat (a műfaji sajátosságokból adódóan egy-egy új munkáról lehet szó) és kárpitterveket is. Utóbbiakat azért tartják fontosnak bemutatni, mert egy olyan fázisa az alkotói folyamatnak, mely bár önmagában is művészeti értékkel bír, általában háttérbe kerül az egyes textilművészeti tárlatokon; egy témára készülő számos tervből többnyire csak egy készül el szövött formában.
 
 
  vissza