október 27 - november 19

   
     
  Onisim COLTA (Arad) képzőművész  
   

A Pécsi Galéria szervezésében két éve megindult művészeti kapcsolat újabb eseménye egy jelentős , vezető aradi művész bemutatkozása az aradi és pécsi önkormányzat támogatásával.

Onisim COLTA a kolozsvári ( Cluj- Napoca ) "Ion Andreescu" Akademián Paul SIMA tanítványaként végzett festőként.
1980-tól a Románia Képzőművészeti szövetség tagja , dolgozott a nagyváradi egyetemen a képzőművészeti kar docenseként.
1975 -2001 között az Aradi Állami Szinház díszletterveit és plakátjait tervezte , az aradi művészeti képzésben is jelentős munkát végzett , mint az Aradi Fiók Művészeti Szövetség elnöke.
2006-ban a kolozsvári egyetemen szerzett DLA -fokozatot.

Onisim COLTA rendszeres résztvevője a romániai és nemzetközi kiállításoknak. Pécsett meglepetésre készül , mely egy különleges technikával létrehozott sajátos hangulatú tárlatban ölt testet. Alkotásainak lényeges eleme a fény,a homok,a dobozkarton, régi faszerkezetek, fémeszközök,melyekből könyv-és méhkasszerű valamint továbbalakított, épített objekteket létrehozva kreál egy sajátos "coltai-világot" .
Tárgyait, képeit úgy tálalja a közönség elé, hogy azzal nemcsak megszólítja a szemlélőt,hanem kikényszeríti annak vélemény-nyilvánítását. Színei nem tobzódnak, harsognak,hanem visszafogottságukkal segítik a tartalom,a tematika kifejezését , kifejtését. Effektjei sokszor meghökkentőek a néző számára, de a mágikus,spirituális világ megértéséhez elengedhetetlenül szükségesek, mindezeket úgy alkalmazza,hogy az eszköz , a technika nem nyomja el a lényegest.

   
 
  vissza