október 5 - 29  

   
     
  50 éves a MECSEKI FOTÓKLUB  
 
 
 
Katalógus megtekintése Galéria megtekintése
   
A Mecseki Fotóklub 1957-ben alakult. Jelenleg 70 tagja van. A mai napig független egyesületként működik. Minden héten tartott klubestjeiken változatos programjaik vannak. Élénk a kapcsolatuk a társművészetek alkotóival. Galériájukban évi 8-9 kamarakiállítást rendeznek. Az alapítás óta sok országos- és nemzetközi pályázatot, kiállítást szerveztek.
A jelentősebb kiállítások voltak:
- 1. Országos Fotóművészeti Kiállítás 1957
- 2. Országos Fotóművészeti Kiállítás 1961
- Nemzetközi Diaszalon 1971, 1975
- Nő'77 nemzetközi kiállítás
- Nő'82 nemzetközi kiállítás
- Kortárs Magyar Fotográfia biennálé 1995, 1997, 1999, 2001.
Alapítói voltak a Nemzetközi Fotofórum szervezetnek, mely a később alakult Alpok-Adria munka-közösséghez is csatlakozott. Testvérvárosaink közül Eszék, Lahti (FIN), Graz (A), Fellbach (D) és Arad fotóklubjaival van kapcsolatuk. A klubtagok közül 14-en tagjai a Magyar Fotóművészek Szövetségének, többen rendelkeznek a MFIAP, EFIAP kitüntetéssel.
A Klubra a hatvanas években zsánerfotó, építészeti fotó, a szigorúan komponált képek voltak jellemzők, a 70-es-80-as években hazánkban és a szomszédos országokban is elismerést váltott ki az akkori fiatal generáció a progresszív fotográfiájával. A kilencvenes évekre a kísérleti fotó vált jellemzővé. Napjainkra emellé egy erős természetfotós csoport is felzárkózott. A teljes időszakra jellemző a klasszikus értékekre épülő konvencionális fotográfia jelenléte is. Ennek az egészséges sokszínűségnek alapja, hogy a tagok közt egyaránt találhatók professzionális fotósok, igazi amatőrök, az egyetem művészeti karának, kommunikációs intézetének hallgatói, egyéb kísérletező fotográfusok.
 
vissza