január 13- február 11

   
     
 

LEGER, DUBUFFET, WARHOL ÉS MÁSOK
KALANDOZÁSOK A 20. SZÁZAD MŰVÉSZETÉBEN
(Válogatás a St. Etienne-i Modern Művészetek Múzeuma anyagából)

 
     
 
Katalógus megtekintése Galéria megtekintése
   
A Pécsi Galéria a kiemelkedő modern és kortárs mesterművek nemzetközi válogatását mutatja be! A dr. HEGYI Lóránd művészettörténész által vezetett múzeum egy a 2013-as EKF-re jelentkező városból jelentkezett kiállításra. Hegyi Lóránd korábban Bécsben és Nápolyban aratott hangos sikert s hozott létre jelentős európai gyűjteményeket, majd Franciaországba áttéve székhelyét szervezett szinte Párizs ellenpontjaként kiváló kortárs gyűjteményt.
A Pécsi Galéria és Hegyi Lóránd közötti több évtizedes kapcsolat az Európai Kulturális Főváros koncepció képzőművészeti részének maradéktalan megvalósulását eredményezheti, s egyben a kölcsönösség elvét betartva a pécsi művészek franciaországi bemutatkozását teszi lehetővé.
A kiállítás a Saint Etienne-i Modern Művészetek Múzeumának gyűjteményéből nyújt széleskörű válogatást. A Saint Etienne-i Múzeum Franciaország második legnagyobb modern és kortárs művészeti gyűjteményének ad szállást, és a francia kultúrpolitika decentralizációs koncepciója alapján Párizson kívül egy rendkívül jelentős nemzetközi modern és kortárs gyűjteményt épített ki az elmúlt 40 év folyamán.
A kiállítás anyaga alapvetően három korszakra koncentrál. Az avantgard művészet klasszikus "forradalmi" korszakára, amit Fernand LÉGER, PICABIA, Kurt SCHWITTERS képvisel. A második világháborút követő informel művészet, illetve az újrealizmusok és a pop-art korszakára - Pierre SOULAGES, Andy WARHOL, Roy LIECHTENSTEIN, Tom WESSELMANN műveivel. S végül az elmúlt két évtized különböző posztmodern törekvéseire, melyek a klasszikus modernizmus pozícióit gondolják újra kritikai szempontból, mint például GILBERT&GEORGE, Bertrand LAVIER, John ARMLEDER és Jean-Luc VILMOUTH.
A válogatás természetesen nem kínálhat összképet a 20. és 21. század egyetemes művészetéről, ám olyan tipikus és meggyőző, komplex és attraktív művészeti pozíciókat állít előtérbe, melyek az elmúlt másfél évszázad nagy kulturális vonulatainak újragondolását javasolják.
A kiállítás európai "turnéja" során már látható volt Pármában, Pozsonyban, Budapesten , majd Pécs után további európai városok következnek.

 

  vissza