március 15 - április 15

   
     
  ZICHY Mihály (1827-1906) grafikus- és festőművész  
 
 
     
Katalógus megtekintése Galéria megtekintése
   

A Somogy megyei Zalán 1827-ben született a XIX. század egyik legjelentősebb magyar romantikus festője, grafikusa.Virtuóz rajzkészséggel és festői drámaisággal ábrázolta az őt körülvevő világot. Művészetének sajátos egyéni stílusa, mesteri színvonala, bensőséges megfogalmazása egy európai szellemű , hazáját nagyon szerető embert takarnak.
Illusztrációiban, festményeiben sokféle technika elemeit használja fel saját stílust teremtve, de mindegyik művében nyomon követhető az igazság keresésére való törekvés. A korabeli társadalmi elit sokszor méltatlanul támadta az alkotásaiban rejlő mély politikai, filozófiai és erkölcsi mondanivaló képi megfogalmazása, szabadelvűsége, férfias nyíltsága miatt. Mindig arra vágyott, hogy az ő "kozmopolita" gondolatvilágát, egészen különös magyarságát megértsék, elfogadják. Ezek a magasztos érzelmek jól láthatók a Galériában bemutatott műveiben is, legyenek azok illusztrációk, festmények, ábrázoljanak magyar vagy más népek kultúrájából, történelméből pillanatokat, eseményeket, jelenségeket.
Születésének 180. évfordulóján a ritkán látható alkotásaiból mutatunk be egy válogatást. Jókai Mór, Madách Imre, Arany János, Garay János, Lermontov és Gogol műveinek illusztrációi, a szentpétervári cári udvarban készült rajzai, litográfiái, vallási témájú és az emberi sorsokat ábrázoló festményei olyan maradandó értéket képviselnek, melyek az egyetemes és hazai művészettörténet részeivé váltak. Bár Zichyt az orosz és a grúz nép is magáénak vallja, de munkáiban jól láthatóan jelen van a sokszor erős pátosszal körített életbölcselete, hazaszeretete, rajongása az eszményekért, a magyar szabadságért, a magyarságért.

 
vissza