február 16 - március 10

   
     
  "Paravánok" TOLVALY Ernő (Pécs) Munkácsy-díjas festőművész  
 
Flash tartalom
 

A PTE Művészeti Kar Festészeti szakának Munkácsy-díjas mestere, vezetője, a magyar művészeti élet meghatározó alakja, aki jó néhány éve Pécsett él. Nagyméretű képeinek finom térbelisége, montázsszerűsége, színeinek harmóniái geometrikus kompozícióban jelennek meg.
Festésmódja és a felhasznált anyagok alkalmazása egyszerre érzéki és hideg, de a létrehozott kép hordozza magában a nézővel való párbeszéd lehetőségét.
A színek, főleg a vörösök, a képek síkjainak szövevénye , mintha egy térképet látnánk felülről. A képi síkok a sokféle anyagában és megmunkálásában is különböző felületeivel más-más fajta érzéki és főleg érzelmi reakciót váltanak ki. Egyszerű hétköznapi megoldásai a felületképzésben a vászon szabadon hagyott fehéreivel reprodukálják, hozzák létre az esztétikai értelembe vett FESTMÉNYT, melyben egy sajátos TOLVALY Ernő logika alapján rendeződik képpé.
Ezek az alkotások bemutatják mindazt az eszköztárt, melyek jellemzőek TOLVALY Ernőre. A különféle képterületek nemcsak különböző anyagokkal, hanem különböző festői stílusban festettek, részleteikben tartalmaznak egy-egy követ, egy fotószerű darabot, homokot, márványport ,más nem megszokott anyagot is!! Az erőteljes érzelmet kifejező színeket, rózsaszínt, terrakottát, vöröset tartalmazó képek olyan formai és esztétikai képződményt jelentenek TOLVALY Ernő képein, képeiben, ahol a rendszer önálló, független, máshoz nem hasonlítható.

 
vissza