március 13 - április 3

   
     
 

"Leltár" - T.SURÁNYI Anna (Pécs) keramikusművész

 
     


 
Galéria megtekintése
   

Harminc évig voltam a Zsolnay Porcelángyár tervező iparművésze. Most, hogy nyugdíjba vonulok, egy szakasz lezárul. Itt az ideje, hogy rendszerezzem munkáimat, leltárba vegyem a szakmában elért eredményeimet, és átgondoljam egész pályafutásomat. A kiállítás megrendezése ezért is nagyon fontos számomra.

A bemutatón a korai (1970-ben, főiskolásként tervezett) porcelánfajansz rendezvény-készlettől kezdve az idén, 2008-ban kivitelezett eosin vázákig változatos anyagot állítok ki.

A kiállításra szánt művek kivitelezésének anyaga és technikája igen sokféle. Például korongozott, mázas kerámia csurgatott és sgrafittos dekorral; felrakott, pyrogránit kültéri edények, melyeket oxydokkal és mázakkal dekoráltam; fehér alapmázas, öntött, mintázott porcelánok anyagában színezett, máz alatt színezett és mázfeletti matricás dekorokkal. Ezenkívül, bemutatásra kerülnek sárga alapmázas, öntött porcelánfajansz tárgyak kézi festéssel és aranyozással díszítve; öntött és mintázott eosinok sgrafittos kivitelben, nem csak a klasszikus zöld színben.Egy technológiai bemutató is szerepel majd, arról "Hogyan készül egy tárgy?" a gipszmagtól a kész, kiégetett porcelánig.

A kiállításon a porcelán tárgyak, készletek (asztali szettek , kávés - mokkás készletek) designe-os tiszta formáit, visszafogott színeit ellenpontozzák a színes porcelánfajanszok, kerámiák és eosinok (díszművek), amelyek külön elrendezésben szerepelnek. A falakon a bemutatott formatervek rajzai (műhelyrajzok és vázlatok) láthatóak és fali porcelánplasztikák.

A bemutatott anyag prototípusokból áll, nagy részét a Zsolnay Porcelángyárban, illetve a gyárnak terveztem, és viteleztem ki. A mázas kerámiákat saját műhelyemben készítettem el, míg a samottos agyagból és pyrogránitból készült kerti plasztikákat a hódmezővásárhelyi művésztelepen.

 

T. Surányi Anna

 

  vissza