május 9 - június 1

   
     
 

Autó-Design
Moholy-Nagy Iparművészeti Egyetem Formatervezési Intézete (Budapest)

 
     
 
Galéria megtekintése
   
Európában elsők között valósult meg egy olyan művészeti képzés , amelyben a tervezés - kutatás - alkotás kreatív egységben jelenik meg . Ezt felismerve a hazai és nemzetközi ipari szféra folyamatosan igénybe vette s használta az itt lévő szellemi kapacitást , tőkét , melynek eredményeként művészi értékű ipari termékek jöttek létre . A magyar design azokban az években is hangos sikereket ért el , amikor a magyar formatervezés a politikai megkötések miatt csak viszonylag szűk területen hozhatta létre értékeit. A változások következtében kinyílt a világ a magyar designerek előtt , melynek következtében a nagy világcégek által meghirdetett pályázatokon is megjelenhettek a magyar alkotók s ott jelentős sikereket értek el.
A 2001 utáni kapcsolat a DaimlerChrysler és az egyetem(MOME) között eredményezte ezt az öt éven át tartó együttműködést , amelyben a Mercedes Benz design
filozófiája látszik megvalósulni,ennek része az a lehetőség , hogy a tervezés folyamatában résztvevők megismerkedhettek az autógyártás tényleges folyamatával , de a design központ munkájával is.
Az együttműködés keretében több hallgató a gyár tervezőstúdiójában tölthetett több hónapot az öt év során , ahol elkészíthették a diplomamunkájukat s néhányan előkészíthették doktori disszertációjukat.Ebből az anyagból ad ízelítőt ez a kiállítás , melyen a szárazföldi, közúti gépjárműgyártás valamint a vizijárművek gyártásának új , talán néhány év múlva már a mindennapi életben megvalósult jelenségeire kapunk rálátást tervek, modellek , makettek formájában .

 

  vissza