augusztus 1 -16

   
     
 

SZŐRANYA 2.
a 4S Csoport  kiállítása

 
     
 
 
Galéria megtekintése
   

Kiállítók: 4S csoport
            -Farkas Rita médiaművész
            -Kun Zita médiaművész
            -Pásti Katalin médiaművész
            -Szira Henrietta médiaművész

A csoport Budapesten alakult 2008.márciusában. A csoport tagjai a  Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia tanszékén ismerkedtek meg, ahol a féléves munkabemutatók alkalmával megismerkedtek egymás munkáival és hasonlóságot fedeztek fel gondolkodásmódjukban, ezért kíváncsiságból elkezdtek közösen is dolgozni és kutatni a kortárs képzőművészet számukra izgalmasnak tűnő területein és egyéb tudományokban .

Első közös kiállításuknak a budapesti Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesülete Galériája ad teret. Témájuk középpontjában a nő áll, azon keresztül a férfi és minden ami az érzékeléssel és az érzelmekkel kapcsolatos. A nő helye és értéke a mai társadalomban sok kérdést felvet,amelyeket mi is feszegetünk, érintünk munkáinkkal.

A Szőranya cím a híres pszichológiai kísérletre utal, amikor pszichológusok  majmokkal azt vizsgálták, hogy a gyereknek szükséges-e az anya közelsége vagy az egyik legfőbb táplálkozási funkció a szopás mechanizmusa is elég a mentális és testi fejlődésükhöz.

Kutatók készítettek egy fémanyát amibe szoptató készüléket helyeztek,a másik anyamodell egy szőrből készült puha szoptató készülékkel ellátott majomforma volt. A kölyökmajmok csak az utóbbin lógtak, csüngtek, azt használták, tehát bebizonyosodott, hogy szükség van az anyára több szempontból, nem elég  csak a szopási lehetőség, az anya is kell a "normális" fejlődéshez.

Mi magunkat ebbe a szőranya szerepbe bújtatva analizáljuk és közben Jung filozófia nézeteit is elhisszük, mi szerint minden 40 év feletti férfit meg kell szoptatni köztéren, hogy megnyugodjék. Szerintünk ez mélyen igaz, mert a férfiak nagy százaléka hajlamos a többnejűségre és nehezen találja meg magát.

Feltételezzük, ahhoz, hogy elfogadják magukat a férfiak a gyerekkori szoptatást, ami akkor még a feltétlen biztonságot jelentette számukra, újra meg kellene tapasztalniuk, ez vezethetne nyugalomhoz, monogámiához.

Egy videót készítettünk amint egy hölgy az erdőben piros magassarkú cipőben, piros ruhában és egy bundában elkezdi borotválni a melle környékét a bundán, majd a kiborotvált bundában elindul az erdőből a város felé. Sok rejtett szimbólumot használtunk ami a nemiség,pszichoanalízis e témában fellehető kérdéseire utal.

Készül illusztrációként egy szobor, amin egy 40 éves férfi feje látható, amint egy női mellet szop. Lesznek pólók, amire szilikonból készült női mellek lesznek helyezve, bárki felveti és készítünk kérdőíveket a témával kapcsolatban 40 éves és 40 év alatti férfiak számára. Ezen kívül egy kép is lesz, aminek alapja egy női gyanta csík, amire bárki felteheti, felragaszthatja személyes tárgyait, hiszen az erős, masszív anyag mindent bír, megtart.

A kiállítás megnyitójára megnyitóként tudatosan kértünk fel egy más tudományban gondolkodó és dolgozó embert, egy állatorvost, hiszen a művészet sok másfajta tudománnyal összekapcsolódik.

 

 

  vissza