jaugusztus 20 - szeptember 14

   
     
 

ZALA György szobrászművész (1858 - 1937)

 
     
 
 
 
Galéria megtekintése
   
Az értékőrzésnek és hagyományápolásnak számos formája és gyakorlata között a kultúra, benne a tudomány, a művészet, az irodalom és a zene vagy éppen a politika óriásai, géniuszai munkásságának, becses életművének kiemelt ünnepi méltatása immár nemcsak a nemzetközi, hanem a hazai gyakorlatban is meghonosodott. Hála a gazdag magyar szellemi örökségnek, nem könnyű az éppen esedékes évforduló kiválasztása. A beköszönő 2008. esztendő is bővelkedik megkülönböztetett szakmai és kegyeleti figyelemre érdemes személyiségekben, nagyhatású teljesítményekben. Ilyennek ítéljük Zala Györgynek a Millennium 150 esztendeje született szobrászművészének életművét.
Zala György a XIX-XX.. század fordulója hivatalos művészetének , azon belül is a szobrászművészetnek egyik olyan jeles képviselője, aki innen a Dunántúlról indulva hódította meg a világot.
Művészetét szinte festői stílus,bravúros mesterségbeli tudás, barokkos formavilág , mozgalmasság, pátosz és festőiség jellemez, hogy Zala György az egyik legjelentősebb magyar művész,akinek művészete összehozza az egykori Magyarország határain belül élőket . Úgy gondolkodtat el ,hogy a szemlélődő nem maradhat közömbös s mindemellett jó érzéssel fogadja be a művész gondolatait.
A Lendva - Zalaegerszeg - Pécs - Arad által patronált emlékkiállítás-sorozat ezt a szellemiséget , ezt az örökséget szeretné bemutatni ,biztosítva mindenkinek az elmélyülés vagy akár a meglévő tudás frissítésének lehetőségét is , miközben a látvány sem mellékes.
Zala György és nagy kortársai ismertették meg alkotásaik nyomán a magyar művészetet Európával, s övéké az érdem, hogy nemcsak egy-egy név, de az egész nemzet művészete kapott helyet és rangot a nyugat képzőművészeti életében. Óriási ugrás volt ez. A félhomályból a napvilágra. És hódítás. Hódítása a magyar alkotó géniusznak. Felvonulhatni és bevonulhatni külföldre, kitűnő művészeknek, sokaknak, együtt, egyetemesen. És jelentkezni: íme ? Magyarország művészete! Ez az Európába való bevonulás a Zala Györgyöknek soha el nem múló érdeme.
Igazi összefogásban jön létre ez a program , amelyben a Magyar Nemzeti Galéria , a Kiscelli Múzeum, aSzépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum segítségével jön össze az anyag , de a négy város valamint Zala megye vezetése is az ügy mellé állt az eredményes Zala - emlékév programjainak maradéktalan teljesítéséért.

 

  vissza