december 12 - 2009. január 11

   
     
 

"Itt vagyunk ! We are here!"
Három megye, három város művészeinek kiállítása
(Kaposvár,Pécs,Szekszárd)

 
     
 
 
Galéria megtekintése
   


Mind a három megyeszékhelyen (Kaposvár, Pécs, Szekszárd) megtalálhatók főleg helyi művészeket tömörítő művészeti egyesületek, csoportok, így a KAPOSART, a SZEKSZÁRDI KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYESÜLET valamint a PÉCS-BARANYA MŰVÉSZEINEK TÁRSASÁGA és a KÖZELÍTÉS EGYESÜLET. Az egyetemi, főiskolai, de a középiskolai oktatáson keresztül is sok azonosság, átfedés található a működésben, megjelenésben .
A kaposvári, pécsi, szekszárdi művészek és egyesületeik sokszor mutatkoznak meg a világ előtt a városokban működő művészeti intézmények jóvoltából tematikus kiállításokon vagy az egy-egy műfaj eredményeit bemutató biennálékon, szimpóziumokon .Ezeket az előzményeket követve az idei év végén azonos elvek alapján kiválasztott művészek alkotásaiból nyílna kiállítás három egymást követő időszakban a megyeszékhelyeken a megyék, megyeszékhelyek vezetésének bevonásával a régiós szellem erősítésével. A felhívó projekt részeként a városokban lévő egyetemi és főiskolai művészeti tanszékeken előadásokat, találkozókat szerveznénk a művészekkel, neves előadókkal, művészettörténészekkel, az üzleti alapú művészeti galériák managereivel, melyen a kortárs művészet lehetőségeit vizsgálnánk, figyelembe véve a vizuális művészet szélesebb tömegekre való hatásának módjait.
A három város jól működő nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező művészeti intézményekkel, egyesületekkel bír, így a hazai és külföldi partnervárosaikból előadókat hívhatnánk, akik azon országok, városok tapasztalatait, eredményeit, kudarcait megoszthatnák velünk. Megfelel ez a koncepció az "egy mindenkit visz" gondolatnak is, melyet a szomszédos városokkal már vezetői szinten is megállapodásban rögzítettek. Ezt kell nekünk a képzőművészet egyéni nyelvezetével alátámasztanunk, hitelesítenünk.
A regionalizmus gondolata régóta nehéz teherként nehezedik az országra, különösen a gazdaságilag, társadalmilag problémásabb területeken, mint amilyen a mi területünk is. Közösen összefogva s bevonva a művészeti képzés intézményeit is, egy erős ellenpontot képezhetünk a jelen fővároscentrikus szemléletben.
Az "Európa Kulturális Fővárosa 2010" projekt hosszú távú gondolkodást, reális kultúrpolitikát, valamint a finanszírozás tekintetében erőteljes összefogást feltételez a résztvevő városok, tágabb értelemben a projektben partnerként számításba vehető regionális területek, települések számára. A fentiek eléréséhez a legfontosabb teendőnk egy gyors, világos, a helyi, a regionális lehetőségeink számbavétele, azok viszonylag gyors feldolgozása és feltárása. Ezt a szándékot jól kifejezi a cím "Itt vagyunk ! We are here!", mely megmutatja a régióban rejlő értékeket, lehetőségeket s egyben mintegy felhívja a régió vezetésének , lakosságának figyelmét vegyék is azt észre.
Az Európa Kulturális Főváros olyan program, mely minden esetben egy-egy adott város, ország legjellemzőbb tulajdonságait, feltételeinek összetevőit fogalmazta meg, ezek a célok, üzenetek a kultúra, a turisztika, a tudomány és a művészet területén a kijelölt város lényegét fogták meg, koncepciójában, filozófiájában egy közösség által megálmodott közös cél a régió egésze fejlődésének érdekében. Ezeknek a programoknak köszönhetően egy-egy adott területen, városban jól követhetően fejlődött a gazdaság és a társadalom, a programok megvalósítása során a nemzetközi partnerek megismerése révén felértékelődött a helyi lakosság történelmi hagyománya, identitása, a nemzetközi kulturális infrastruktúrában elfoglalt szerepe.
Az 1985 óta tartó "versengés" Európában mindenhol megszüntette a fővároscentrikus koncepciót, a címet elnyert városok céljaik között a legfontosabb tőkeként a kulturális infrastruktúra fejlesztését, a kultúra társadalomra és gazdasági folyamatokra vonatkozó hatását emelték ki. Sok viszonylag kis város nagyot gondolt és nagyot alkotott, az igazán sikeres programokat az önbizalomtól duzzadó Pécs nagyságú városok valósították meg. A sikerhez persze szükség volt az azt körülvevő régió aktív befogadására , közreműködésére, ahogy Pécsnek is szüksége van a szomszédos megyék alkotóira is..
Ezeket az elveket bizonyítani, láttatni nagyon nehéz, de megkeressük ehhez a segítséget. Neves művészettörténészeket kérünk fel a három partner anyagának kiválasztására, annak szakmai értékelésére, objektív tálalására. Ahhoz ,hogy valós értékrendet alakíthassunk ki egy - egy város , megye művészetében erre van szükség, pártatlan zsűrire, amely felvállalja a vitákat, a kritikákat , de a dicséreteket is.

 

  vissza