november 7 - december 7

   
     
 

Oskar KOKOSCHKA (Ausztria) grafikái

 
     
 
 
 
Galéria megtekintése
   
"...az ecset egyik legmodernebb úttöroje; elso hírhozója, letéteményese annak a világképnek, amelyet az expresszionizmus világszerte akkreditált muvészi jelentosége képvisel ma a muvészetben.
Elso volt azok között, akik a pikturát nem mint színes reprodukciót fogták fel, amely beéri azokkal a megvesztegeto artisztikumokkal, melyeket a puszta felület mutat - amely az embert s magát az öt érzékünkkel kitapintható ünnepi alakban fogta fel; az egész életet valahogy úgy, mint amelynek ahhoz, ami benne ideg és gondolat, semmi köze sincs; amely a művészetet úgy tekintette, mint valami elszenderíto álomitalt...
Kokoschka az elsok elsoje volt, aki az ecsettel - gondolkodni mert; aki gondolkodni mert az ecsettel és boncolni és alámerülni egy világba, amely bennünk és körülöttünk, mint valami befűtött kohó, születésünktol halálunk percéig kihagyás nélkül zakatol.
Az a piktúra, mely ezt a világot érezte vászonra, a szónak köznapi értelmezésében nem volt - szép. Nem volt köznapian szép, nem volt a hazugságok piktúrája s nem volt kényelmes, mert - gondolkodásra serkentett. Ez a piktúra kéjelegve tárta fel az ember s a világmindenség lelki ráncait, szeploit, gyurodéseit. Ez a piktúra a belso igazságot kereste, azt, ami - egyedül igaz. Ez a piktúra az ember rejtett gondolatait kereste; azokat a gondolatokat, amelyekrol az ember maga sem tud... Ez a piktúra a dolgok belso rugóját kereste, azokat a lelki rugókat, amiktol úgy jár az ember, ahogy jár; ugy néz, ahogy néz; olyan hangjának színe, amilyen; amelyektol, vagy amelyek következtében megrándul egy kar s életet kap egy gesztus...
Ez a piktúra nem a szemlélheto matériát nézte,mint megfestendo modellt az emberekben, dolgokban, hanem azt a lelki modellt, amelyet elkendoz szemeink elol a megtéveszto anyag.
Ez a piktúra: szellemidézo piktúra.Olyan érzékeny, mint a szeizmográf egy Kokoschka ecsetjén, amely már 1908-ban fölérezte - tehát évekkel a világháború kitörése elott - az emberiségpusztító nagy rengést... Fölérezte egy Van Gogh, egy Edward Munch is, akiknek szellemköréhez tartózik; de talán egyik sem a színeknek s vonalaknak azzal az elektromos nyugtalanságával, mint o, akinek minden akkori húzása már olyan, mint valami művészi alarm..."

Idézet Bálint Jenő: KOKOSCHKA című írásából , Nyugat , 1934. 4.szám

 

  vissza