július 4- augusztus 24

   
     
 

KINETIKUS MŰVÉSZET ( RADARART)

 
     
 
Galéria megtekintése
   
Kinetikus művészet (kinetic art)

A kinetikosz görög szó, jelentése mozgással kapcsolatos.Ez a meghatározás a valóságos vagy látszólagos mozgást megtestesítő művészet megnevezése. A "kinetic art" ötlete a 20-as években merült fel először, de főleg az ötvenes évek végétől kialakuló nemzetközi irányzat, amely az op-art illuzionista kinetikus hatását valódi térbeli-fizikai mozgásformákká fejleszti.. A kinetikus művészet lehet teljesen egyszerű vagy összetett. A terminus azokra a műalkotásokra is alkalmazható, amelyek fényeffektusokkal teremtik meg a szemlélő számára a mozgás illúzióját.

Op-art
Az op-art (az "optical art" rövidítése) "az emberi szem becsaphatóságát használja ki". Ez egy absztrakt művészeti irányzat, amely a hatvanas években induló, tisztán illuzionista, nonfiguratív irányzatnak az elnevezése, ahol az alkotó tevékenysége célját dekoratív, érzékcsaló vizuális játékok és vizuális ritmusok szervezésére szűkítette. Az alkotás során a festő játszik a nézővel: olyan képeket alakít ki, amelyek vibrálnak és pulzálnak,mely alkotásban a felhasznált színek és mértani formák a mozgás optikai illúzióját keltik.

A kalocsai születésű SCHÖFFER Miklós (1912-1992) a harmincas évek közepén telepedett le Párizsban és haláláig élt ott. Először festőként, majd u.n.kinetikus szobrászként meghatározott alkotói időszakot követően - szakítva a korábbi tevékenységével - az akkori kor ipari technológiájának, kutatásainak eredményeit felhasználva sajátos avantgarde műveket hozott létre, melyeket nagyméretű, villogó, mozgó objektként városi terekbe képzelt. A kibernetikus művészetről szóló írásai és a párizsi Képzőművészeti Főiskolán tartott órái a modern vizuális művészet megújulásáról szóltak. Gépszobrai, interaktív szerkezetei új, korábban ismeretlen látványelemeket hoztak létre, egyedi vizuális élményt lehetőségét teremtve. A kinetikus művészet európai hatású művészeként magyarországi követőkre is talált, akik a mesterhez méltó szellemességgel, technikailag magas színvonalú megoldásaikkal egyesek a mozgásra , egyensúlyi helyzetekre helyezték a hangsúlyt, mások a Bauhaus alatt kibontakozó fénykinetika technikai, művészeti eszközeit használva módosítják vagy próbálják módosítani látásmódunkat !
Ez a szellemi örökség követhető a Pécsi Galéria kiállításán, mely programban a hazai kinetikus művészet már nemzetközileg is kiemelkedő tudású képviselői találhatók. Más-más formában , megoldásokkal ugyan, de mindegyik azonos céllal teszi dolgát, befolyásolni akarják látásunkat minden valóságos emberi élmény legfontosabbikát .

A kiállító művészek :

BALOGH László, CSÁJI Attila, CSÖRGŐ Attila, DARGAY Lajos, DOHNÁL Áron,
DOHNÁL Tibor, GALÁNTAI György, HARASZTY István, LANTOS Ferenc, LOIS Viktor, MENGYÁN András, MÓDER Rezső, Dr. NEMCSICS Antal ,
OROSZ István, PÓCSY Ferenc, TILLES Béla, ZIELINSKI Tibor,

A bemutatandó tárgyak jól modellálják a műfaj sokszínűségét. Megtalálhatók itt a stílusfajták között az Op-art és fényművészeti alkotások, kibernetikus művészet, függő mobilok, álló mobilok, mobilgépek, hangszobrok, továbbá más video és holografikus alkotások. Mind-mind a műfaj meghatározó alkotásai, de a megnyitó is tartogat meglepetéseket, hiszen néhány a bemutatott műtárgyak közül nem csak látványban, hanem hangjával, megszólalásával ad audio-vizuális élményt.
Ennek a programnak létrejöttében nagy szerepet vállalt HANGYEL Orsolya és SZILÁGYI Pál, velük és a Ráday Galériával talán egy sorozat indulását segítettük .

 

 

  vissza