október 3 - 30

   
     
  PLAKÁTOK / POSTERS' 2008  
 
Flash tartalom
 

A három évtizedes múlttal rendelkező Pécsi Galéria mindig is az alkalmazott művészet (design, grafika, stb.) területeinek bemutatásában jeleskedett, ezen műfajok nemzetközi hírű helyszínének számított .
Ez egy olyan nemzetközi meghívásos plakátművészeti kiállítás, amelyet a környezeti- és egészségkultúrának szentelünk a korábban már nyolc alkalommal megrendezett plakátkiállítások szellemében. Most 9-ik alkalommal készülünk a világ alkalmazott grafikusművészeit fogadni internetes bekéréssel s helyben nyomtatjuk ki a műveket.
A meghívásra az öt világrész művészeinek a velük érintkező környezet tájspecifikus sajátosságait, kulturális, művészeti, szellemi örökségét kell megfogalmazniuk, olyan módon , hogy a lakosság gondolkodását, életmódbeli váltásait érzékelhessük a műalkotásokból. Néhány vezető művészt személyesen meghívunk, akik személyes találkozáson elmondhatják gondolataikat erről a témáról szakmának , közönségnek és médiáknak.
A társadalom és a gazdasági élet változásai követhetők a képalkotás hagyományos eszközei, de a modern technika számítógépes megjelenési formái által. Fogyasztói társadalmakban az egyre növekvő tömegkommunikációs ráhatás sok esetben stílusában befolyásolja a design kifejezési formáit, de talán az alkalmazott művészetben nélkülözhetetlen konstruktív gondolkodás, kreativitás és elvonatkoztatási készség nem ad teret marketing szemléletű megoldásoknak, a kulturális plakátok tényleg kultúrát közvetítenek.
A Pécsi Galéria eddig is mindig kizárólag kulturális jellegű plakátokat mutatott be, függetlenül a mindenkori politikától, az egyes tematikához kapcsolódó műalkotásokból teremtett már maga körül egy sajátos kulturális miliőt , melyhez a gyűjteményében szereplő többezer plakát ad hihető hátteret. A meghívott alkotók bár korábban két világrendszerhez tartoztak ma már egyetemes nyelvet beszélnek, hiszen a mostani világ jelenségei azonosan érintik őket is. Ma már csak inkább a nemzeti eszközkincsben, hagyományokban különböznek a műtárgyak, a lényegi tartalom azonos lehet.
Hosszú évek pangása után , talán újra elindult egy egészséges felfelé irányuló folyamat ebben a művészeti ágban, a korszerű számítógépes technológiák már minden megoldást lehetővé tesznek, olyanokat is, amelyeket korábban nem vagy csak nagyon komplikált fotóeljárással lehetett kivitelezni. Fontos még talán az is, hogy nyugatról bejövő gigantposter-hullám kizárólagos magyarnyelvű felülírása helyett már a helyben készült plakáttervek és azok megvalósított nyomatai is láthatók az élet minden területén . Ez módszer minden kisebb és az Eu- ba később bekerült országban végig követhető volt az elmúlt években.
Erősíti a művészeti elvet, hogy mi csak kulturális, művészeti plakátot készítőket hívunk és várunk, melyek minden érdeklődő számára ugyanazt jelentik , jelenthetik.
Fontos része a projektnek , hogy a beérkező műveket szakértő zsűri bírálja el s tegyen javaslatot díjazásra, mert bebizonyosodott, hogy a művészi érték mellett bármilyen program anyagi elismerés, díjazása ösztönzőleg hat az alkotókra .

 
vissza