nov. 13 - dec. 31

   
     
 

Meeting Point 2.
Aradi Képzőművészeti Biennálé, DELTA GALÉRIA, ARAD

 
     
 
 
   

Arad és Pécs, a két város kulturális vezetőinek párbeszéde és az aláírt Testvérvárosi Egyezmény értelmében a MEETING POINT 2., Aradi Képzőművészeti Biennálé a Pécsi Galéria és Vizuális Művészeti Műhely valamint a román partnerszervezetek együttműködésében jön ebben az évben is létre, mely nemzetközi mezőnyben pécsi - baranyai művészek is részt vesznek .

Az első alkalommal is bevontuk ebbe a programba a Galériánkkal és a városunkkal kapcsolatban álló Eszék és Pilzen városát is, mellyel igazi közép-európai program valósult/valósult meg, három Eu-s és egy Eu-n kívüli ország részvételével . Arad és Eszék egyébként is részt vállal Pécs 2010-es Kulturális Főváros programjában is, ezzel kiegészült, bővült ez a kapcsolat .

A programba bejelentkezett az ausztriai Pöchlarn kisváros is, mint negyedik Eu-s ország képviselője. Ebben a kisvárosban nemcsak a Kokoschka Dokumentation található meg, hanem az Atelier An Der Donau révén a kortársművészet jelentős szimpóziuma is működik ott, amelyben megtalálhatók művészek Grúziától Kanadáig .

Kiemelkedő momentuma lesz az idei második programnak, hogy az USA-ból, Nagy- Britanniából, Hollandiából, Németországból,Olaszországból és Görögországból is lesznek alkotók a kiállításon. Sőt a görögök kizárólagosan amiatt érkeznek, hogy velük kibővülve bemutathassanak az anyagból egy válogatást ottani, görög helyszínen.

Az európai (s főként a kelet- európai) kortárs képzőművészet viszonylag hosszú idő alatt a szétesésig jutott, éppen ezért ez a Biennálé célul tűzte ki a hagyományos festészet, szobrászat és grafika nyelvezetének, kifejezési módjának megmentését, melyet a művészettörténet minőségében aktualizálva jelenít meg. Ezt a célt szolgálja ez a kiállítás, melyet mint a hagyományos konvencionális képzőművészet szerepe a kortárs művészetben alcímmel is jellemezhetnénk, ennek szellemében rendeztük meg a programot először is .

Folytatódik az a szándék is,hogy a kiállítások alkalmából a résztvevő városok, országok városvezetése mellett művészettörténészek, kritikusok, művészek találkozhattak egymással 2007-ben és 2008-ban minden helyszínen . Az eredeti koncepció is az volt, hogy a biennále anyagából Aradon kívül egy válogatást bemutassunk Pécs, Pilzen,Eszék kiállítási tereiben a kiválasztott művekből. Ezek a programok meg is valósultak minden helyszínen, kiegészítve ezt a programsort pöchlarni tárlattal.

Öröm volt nézni, hogy minden város minden helyszínen a városok vezetőivel és művészeivel személyesen is képviseltette magát, a személyes találkozásokon felül szakmai eszmecserékre is sor került.

A 2007-es 2008-as eseménysor lezárása egy hozzá méltó dokumentummal, egy színes reprezentatív albummal, katalógussal megtörtént,melyet nagyobbrészt a román partnerszervezetek és a Román Kulturális Minisztérium finanszíroztak. A szervezésben és lebonyolításban a Pécsi Galéria kiemelt szerepet vállalt és kapott .

A MEETING POINT 2. tárlat Aradon indul 2009.november 13-án.

A második helyszíne most is Pécs, így január 15 -től a 2010-es EKF első kiemelt eseményeként kerül megrendezésre Galériánkban reményeink szerint nagy nemzetközi figyelemmel kísérve .
Ezt követően 2010. február 20-án rendezzük meg Eszéken a Waldinger Galériában és a Kazamatákban, majd ezután jut el az anyag Pilzenbe és Pöchlarnba.

Főszervezők: Aradi Képzőművészeti Fiók szervezete
Arad Város Kultúr Háza
Arad megye Kulturális Központja
Pécsi Galéria és Vizuális Művészeti Műhely