január 23- február 15

   
     
 

PTE. MK. KÉPZŐMŰVÉSZETI MESTERISKOLA (Pécs) DLA-kiállítás
Végzős DLA-sok kiállítása (Pécs)

 
     
 
Galéria megtekintése
   

A PTE Művészeti Karának Doktori Iskolája a kiemelkedően tehetséges, diplomával rendelkező fiatal művészek posztgraduális továbbképzésére nyújt lehetőséget, akik a DLA fokozat megszerzésével mint művész-tanárok részt vehetnek a legmagasabb szintű művészetoktatásban. A három éves képzés alatt a képzőművész doktoranduszok kutató, alkotó programot valósítanak meg, e programok nagy hangsúlyt helyeznek a gyakorlati, szakmai műhelymunkára. A három éves képzés lezárultával mestermunkát készítenek, amelyeket a jelenlegi kiállításon mutatnak be. A kiállított művek tehát alkotó és kutató műhelymunkák eredményei.

Ez alkalommal a  Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának Doktori Programját 2005-ben elkezdett festő és szobrász hallgatók mestermunkáinak kiállítását láthatják az érdeklődők. A kiállítás 2009. január 14-től 2009. február 15-ig tekinthető meg a Pécsi Galériában. Az elmúlt három év hallgatóinak munkáját 3 mester vezette.

  • Egyikük a nemrégen tragikus hirtelenséggel elhunyt Munkácsy-díjas festőművész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti kar Festő tanszékének vezetője Tolvaly Ernő. Tanítványai: Egle Anita, Hatházi László, Korodi Luca, Marosi Katalin és Szabó Attila.
  • Keserü Ilona Kossuth-díjas festőművész, a Pécsi Mesteriskola alapítója. Tanítványai: Barabás Zsófi, Roters Katharina és Tari Eszter.
  • Bencsik István Kossuth-díjas szobrászművész is a Pécsi Mesteriskola alapítója. Tanítványai: Baróthy Anna, Hadházy Gergely.

A mestermunkák záróakkordjai a három éves DLA programoknak. Az alkotók döntő többségben festők (Barabás Zsófi, Hatházi László, Korodi Luca, Marosi Katalin, Roters Katharina és Tari Eszter) és szobrászok (Baróthy Anna, Hadházy Gergő), vagy egyéb médiumokkal dolgozó képzőművészek (Egle Anita, Szabó Attila). Így a kiállítás anyaga izgalmas és változatos körképet nyújt a kortárs magyar képzőművészet pécsi szcénájáról. Mesterek és tanítványok gondolkodásmódbeli hatásairól is tehetünk felfedezéseket az anyagot megtekintve.
Tolvaly Ernő tanítványai mesterük tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halálával emberi és szakmai szenpontból is pótolhatatlan veszteséget szenvedtek. A mester halálával a Pécsi Tudományi Egyetem DLA- és graduális képzésében résztvevő hallgatók is szembesülnek az űrrel, amit mesterük hiánya kelt. Kollégánk, tanárunk, a kortárs magyar festészet kiemelkedő alakja hiányát pótolni lehetetlen. Tanítványai, barátai, kollegái értetlenül állnak hirtelen távozásának híre fölött.
A kiállítást a mesteriskola hallgatói Tolvaly Ernő emlékének szentelik.

A tárlatot Várkonyi György művészettörténész nyitja meg 2009. január 23-án (pénteken) 17.00 órakor a Pécsi Galériában.
A kiállítás 2009. február 15-ig tekinthető meg.

 

  vissza