2010-re elhalasztva

   
     
 

ZSOLNAY - MÁSKÉ(P)P

 
     
     
 
Galéria megtekintése
   

ZSOLNAY Vilmos, SYKORSKI Miklós és SYKORSKI Tádé valamint MATTYASOVSZKY-ZSOLNAY Tamás képzőművészek

"A pécsi Zsolnay -család különlegességét a család tagjainak sokoldalúsága adta .Az iparos család igazi képzőművészeti értékeket hozott létre , nemcsak a tájképek , festmények területén , hanem valósággal megteremtettek egy iparművészeti dokumentációt , hiszen az ipari minták , épületkerámiák előzményeit jelenítették meg akvarelljeiken , fotóikon , melyek ma , amikor a pécsi porcelán és kerámia bizony csak emlékeiben él ,hűen bizonyítják az elődök által teremtett értékeket.

Mattyasovszky Zsolnay László (1888-1935) festőművész. Tanulmányait Münchenben és Párizsban végezte. Hazatérése után Budapesten dolgozott. A legnevesebb művészek között emlegették nevét. A francia impresszinisták stílusában alkotta műveit. Tagja volt a Szinnyei-Merse Társaságnak. 1924-ben közös kiállításon szerepelt Csókkal, Vaszaryval, Fényessel, Rudnaival a velencei biennálén.Pécsett egy kiállítása volt 1930-ban. 1928-ban az ő tervei alapján állították össze a Zsolnay gyári múzeumot.1935-ben felkérték a Képzőművészeti Főskola tanárának.

Zsolnay Júlia ( férjezett Sikorski Tádéné, 1856-1950) Zsolnay Vilmos lánya, akinek nagy szerepe volt a gyár művészeti munkájában. Az ő tervei alapján születtek meg a jellegzetes "zsolnay motívumok". Münchenben tanult festészetet, majd hazatérését követően gyári műtermében több mint 300 képet festett. Elsősorban akadémista stílusban dolgozott, de hatással volt rá unokaöccse, Mattyasovszky Zs.László is. Az államosítás után festményeinek jelentős része eltünt.