december 1 - 6

   
     
 

ENTROPA 
A "Bohémia lázadója"
DavidČERNÝ
cseh szobrászművész multimediális kompoziciója

 
     
 
 
Galéria megtekintése
   

David Černý: Entropa

A Műcsarnok és az MKE Szobrász Tanszékének meghívására pár napig Budapesten volt látható David Černý cseh szobrászművész Entropa című projektjét bemutató kiállítása, mely az Európa Tanács brüsszeli épületének előcsarnokában található.

Most Pécsett lesz megtekinthető egy héten keresztül.

David Černý cseh szobrász Entropa című, 2009. januárjában készült munkája az Európa Tanács brüsszeli épületének előcsarnokában található. Az alkotás a modell-kittek, a műanyag gyermekjátékok mintájára keretbe foglalja az uniós tagállamokat, amelyet a cseh kormány a soros EU-elnökség alkalmából rendelt meg, abban a hitben, hogy a művész valamennyi tagállamból felkér egy-egy alkotót a mű egy-egy darabjának elkészítésére a cseh mottót - > Európa korlátok nélkül < - jelképezve. Černý azonban egymaga alkotta meg a 26 különböző nemzetiségű művész munkáját; fiktív neveket találva ki, s elkészítette a projekt katalógusát is. Az Entropa az összes tagállamot külön-külön egy-egy jellemző sajátossága, illetve a róla alkotott sztereotípia alapján jeleníti meg.

Černý nagy vihart kavart európai uniós projektje, az Entropa volt ihletője a szombathelyi Irokéz Galéria csoportos kiállításának (2009. október 2-25.), amely Dinnyeföld lakói címmel (Černý munkájában kolbászokkal összekötött dinnyehalomként jelenítette meg Magyarországot) a művész blaszfémikus művei szellemiségében fogant. A kiállítás a kulturális emlékezettel, a kulturális hagyománnyal, annak ironikus szobrászati kifejeződéseivel, illetve azokat felülíró-átértelmező megjelenési formáival foglalkozik főként fiatal szobrászok alkotásai révén.

Az Epreskertben és Pécsett látható ENTROPA kiállításon Černý Brüsszelben felállított munkája előkészületeként született 2x2 m-es makettje szerepel.


December 4-én , pénteken  délután 5  órakor
BORDÁCS Andrea művészettörténész
 előadása
a Brüsszelben  felállított és  több botrányt  keltő műalkotásról.

 

  vissza