augusztus 18 - szeptember 5.

   
     
  Frissssss...../Fresh ......
A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara (PTE MK) hallgatóinak kiállÍtása
Clio Terem , ARAD
 
     
 
 
 
 
 
 
Az Arad -Pécs közötti kapcsolatok 2004-ben kaptak új lendületet, amikor is márciusban a pécsiek mutatkoztak be a DELTA Galériában Aradon, majd még abban az évben, szeptemberben az aradiak alkotásai voltak láthatók a Pécsi Galériában. Az azóta eltelt idoben a magyar és román muvészek oda- vissza alapon rendszeresen résztvettek tematikus, egyéni és csoportos kiállításokon, melyek közül kiemelkedik a Meeting Point Nemzetközi Képzomuvészeti Biennálé román, magyar, horvát, cseh és osztrák résztvevokkel. Ez a program most már több nemzet sikeres seregszemléjévé vált, a 2010 évi EKF nyitó képzomuvészeti eseménye volt.

A Pécsi Galéria mindig arra törekedett, hogy a pécsi képzo - és iparmuvészet legjelesebbjeit mutassa be egy -egy tárlaton, de mindig vigyáztunk arra, hogy a nagy mesterek (Keserü Ilona, Bencsik István, Lantos Ferenc, Rétfalvi Sándor, stb.) mellett a közép(Gellér B. István, Kertészfi Ágnes, Nagy Márta, Pinczehelyi Sándor, Valkó László, stb.)- és fiatalabb korosztály (Ernszt András, Nyári Zsolt, Nyilas Márta, Somody Péter, Szentgróti Dávid, stb.) is mind jelentosebb szerepet kapjon. Ezeket a szándékokat a méltató kritikák és elismerések,
díjak igazolták hazai és nemzetközi szinten.

A magyar zene- és képzomuvészet támogatására 1993-ban létrehozott Amadeus Muvészeti Alapítvány a képzomuvészet irányába 1999-ben teljesedett ki, melynek keretén belül az alapítvány évente biztosít havi fix összegu ösztöndíjat szobrász és festo szakos hallgatóknak. Ebben az
évben Pécsett is meghirdetésre került az ALKOTÓI ÖSZTÖNDÍJ és KISALKOTÓI EGYSZERI ÖSZTÖNDÍJ, melyre II.-III.-IV.-V. éves festo és szobrász hallgató pályázhatott munkáival. Adódott ,hogy a neves mesterekbol álló szakmai zsuri (Ilona Keserü Ilona professor emerita, festész, Bencsik István professor emeritus, szobrászmuvész, Dr. Colin Foster dékán, tanszékvezeto, szobrászmuvész, Somody Péter DLA tanszékvezeto, festomuvész, dr. Fabényi Julia muvészettörténész, Baranya Megyei Múzeumok Igazgatója, Dr. Balogh Péter Amadeus Muvészeti Alapítvány, a Kuratórium elnöke, és a bank képviseloje) által értékelt és díjazott fiatal muvészpalánták munkáit mutassuk be Aradon, mely egy sajátos friss szellemiséget vizionál, mintegy bemutatva a Muvészeti Karon folyó oktatás koncepcióját, perspektíváját, lehetoségeit.
A 2 szobrász valamint a 13 festo közül 2-2 másod - és harmadéves, 10 negyedéves és 1 ötödéves alkotását láthatjuk Aradon, mely muvek a zsuri értékelése szerint is érett, szakmailag hiteles munkák. A program Pécsett is sikeres tárlattal zárult, melyrol a szakma és a közönség is elismeréssel szólt. Nem mellékes az a tény sem, hogy az itt látható fiatalok díjazott munkái az Alapítvány és a támogató Bank termeiben lesznek mindig láthatók, hirdetve a Pécsett folyó magasszintu szakmai munkát és képzést.

Reméljük, hogy a látvány az igényes aradi közönség elvárásainak is megfelel és ebben a tárlatban résztvevok közül néhányukkal hamarosan találkozhat a közönség egyéni és csoportos kiállításokon.
 

 

  vissza