november 3 - december 3

   
     
 

PLAKÁTOK / POSTERS 2010
Nemzetközi plakátkiállítás,
Magyar Kulturális Központ, PRÁGA

 
     
 
 
 
 
A Pécsi Galéria az 1977-es elindulásától kezdve mindig nagy teret szánt az alkalmazott művészeteknek, azon belül is az alkalmazott grafikának, a plakátművészetnek. A technikák változtak, a célok nem azaz elsősorban a vizuális formajegyek magasszintű felhasználásával sajátos egyéni világú képzőművészeti alkotást létrehozó grafikusok információkat adnak tovább úgy,hogy önálló műtárgyként is megállja helyét a plakát.

A 10-ik alkalommal megrendezendő nemzetközi meghívásos plakátművészeti kiállításra nem eredeti plakáttal, hanem interneten keresztül beküldött tervvel lehetett pályázni, melyet Pécsett nyomtattunk 105 x 150 cm-es méretben s így formájában egységesen tudtuk megjeleníteni a multikulturális városunkat, amely kapu a Balkán felé. Ez a tematikája is a programnak, mely kb. ötven művészeti alkotást jelent.

A PLAKÁTOK / POSTERS meghívásos kiállítások az elmúlt húsz esztendőben a szakma és a közönség számára folyamatos áttekintést adtak e rendkívül érdekes és mindig aktuális, a mindennapokra élénken reagáló műfaj legfontosabb eredményeiről. A Magyar Plakát Társaságot kértük fel arra, hogy 2010-re ők válasszák ki és hívják meg azokat a művészeket, akiket ma a világban a legfontosabbaknak tartanak. Ha vannak - márpedig vannak - e képzőművészeti ágnak világsztárjai, közülük sokan itt lesznek munkáikkal Európa Kulturális Fővárosában. A legnevesebb európai (lengyel, német, cseh, spanyol, olasz, portugál, szerb, finn) tervezőkön kívül izraeli és kanadai alkotók művei is az érdeklődők elé kerülnek.

Az esemény alkalmából összegző kis katalógust jelentettünk meg a kiállításról. Ez a program a méltán európai, sőt világhírű Magyar Plakátművészek Társaságával közösen került megrendezésre olyan nevekkel többek között, mint Árendás József, Baráth Ferenc, Ducki Krzystof, Orosz István, Pinczehelyi Sándor, akik erre az alkalomra egy-egy külföldi vendéget hívnak a világból, úgy mint Kari Piippo, Uwe Loesch, Karel Misek vagy Roman Kalarus.

A kiállítás anyagát szeretnénk más országban is bemutatni,most 2010-ben Prágában, majd esetleg más európai Magyar Kulturális Intézetekben. Ami biztos viszont,hogy jövőre, 2011 - re már van meghívásunk Romániába egy kiállítás-sorozatra, Nagyváradra, Kolozsvárra és Sepsiszentgyörgyre.

Nagyon fontosnak tartom azt is, hogy az Európa Kulturális Főváros kapcsán az úgynevezett felvezető években (2008-2009-ben) a város Kulturális Központja által szervezett programok és fesztiválok ajánló plakátjait az általunk ajánlott és ebben a kiállításban is résztvevő magyar művészek alkották meg, egészen magas színvonalon s nagy megelégedésére mindenkinek.
Sajnos pont a főévben nem folytatódhatott ez az elképzelésünk, mert szinte az EKF megnyitójával egyidőben a programot irányító menedzsment arculatot váltott, melyhez természetesen tervezőt is váltott. A sajnálatos eredmény látható volt úton - útfélen, kaotikus, nézhetetlen, információt nélkülöző plakátok, melyek a tartalom mellett vizuális élményt sem adtak senkinek.

Mi továbbra is elkötelezettek vagyunk a szakmailag hiteles, látványos, de eszközeiben mégis világosan érthető plakátművészet iránt, olyanért amelyet ezek a kiváló művészek alkotnak.



A kiállítók névsora:

ÁRENDÁS József , HUNGARY

BAKOS István, HUNGARY

BALOGH István, HUNGARY

BARÁTH Dávid, HUNGARY

BARÁTH Ferenc, HUNGARY

DUCKI Krzysztof, HUNGARY

FELVIDÉKI András, HUNGARY

Isidro FERRER, SPAIN

GYÁRFÁS Gábor , HUNGARY

Roman KALARUS, POLAND

KAPITÁNY Attila, SERBIA

KEMÉNY György, HUNGARY

KERESZTES Dóra, HUNGARY

KULINYI István, HUNGARY

Piotr KUNCE, POLAND

Andrew LEWIS, CANADA

Uwe LOESCH, GERMANY

Pekka LOIRI , FINLAND

Joao MACHADO, PORTUGAL

Lech MAJEWSKI, POLAND

Karel MISEK , CZECH REPUBLIC

MOLNÁR Gyula, HUNGARY

OROSZ István, HUNGARY

Kari PIIPPO ,FINLAND

PINCZEHELYI Sándor, HUNGARY

Dan REISINGER, ISRAEL

Kaja RENKAS , POLAND

Leonardo SONNOLI, ITALY

SZILVÁSY Nándor, HUNGARY

SZUGYICZKY István, HUNGARY

TÓTH Tamás, HUNGARY

Marzena TUREK-GÁS, POLAND

VARGA Gábor Farkas, HUNGARY

 

 

  vissza