május 29 - június 30

   
     
 

BIZSE János (1920-1981)
festőművész,rajzpedagógus emlékkiállítása

 
     
 
 
 
 
 

BIZSE JÁNOS
(Pécs, 1920 - Pécs, 1981)

Már 14 évesen kiállított a Pécsi Képzőművészek és Műbarátok Tárlatán. 1939-ben érettségizett, majd 1944-ben, Aba Novák, Szőnyi és Kontuly tanítványaként végzett Budapesten a Képzőművészeti főiskolán, festő szakon. Az 1945-ben alakult Magyar Képzőművészek Szabad Szervezetében ismerkedett meg Martyn Ferenccel, akinek egyénisége és művészete - sok más pécsi művészhez hasonlóan - meghatározó jelentőségű volt Bizse számára. 1946-ban házasságot kötött Zs. Kovács Diána (1923-2010) textilművésszel, akivel több közös kiállítást is rendeztek. 1960-tól a pécsi Művészeti Gimnáziumban (ma pécsi Művészeti Szakközépiskola) tanított. 1973-ban megalapítója, majd évekig vezetője volt a Pécsi Grafikai Műhelynek. Számos egyéni- és csoportkiállításon vett részt. Járt tanulmányúton a Szovjetunióban, Bulgáriában, Franciaországban, Olaszországban és Jugoszláviában.
Bizse János alkotásai és képzőművészeti szervező munkája révén jelentős szerepet töltött be városunk kulturális életében. Művei nagyon karakteresen írják le azt a művészek számára hősies korszakot az 1950-es évektől az 1980-as évekig, mely politikailag a szocializmus időszakát jelöli, s mely a kulturális életet alapvetően meghatározva a képzőművészetben a szocreál és az absztrakt irányzatok feszültségterét írja körül. Bizse János festményei egyszerre kordokumentumok és létrejöttük idejét túlélve jelentős esztétikai teljesítmények.
Halálának 30. évfordulóján válogatott műveinek a pécsi Kisgalériában rendezett kamara-kiállításával emlékezik munkásságára a Pécsi Galéria és Vizuális Művészeti Műhely.

 

  vissza