1984 december 14 - 2011 június 30

   
     
 

The game  over !

 
     
 

Kedves Művészek! Barátaim!

Amiben sokáig nem hittem / hittünk az sajnos bekövetkezik néhány héten belül, a Pécsi Kisgaléria bezárásra kerül. A város vezetőivel folytatott korábbi személyes beszélgetésünk óta már látszott, hogy baj lesz, de a legutolsó pillanatig hittem, hogy nem történhet meg.

E levelem megírásához kellett egy kis idő a dolog feldolgozására.

A 27 éve, 1984. december 14-én megnyitott művészeti intézményünk egy olyan speciális igény szerint működött, amely mintegy lehetőséget adott a kortárs és tradicionális művészet kamarakiállításban való bemutatására. Az elmúlt közel három évtizedben a szakma és tárlatlátogató közönség 315 kiállítást láthatott, melyben a pécsi és hazai művészek mellett jó néhány külföldi művész is bemutatkozhatott, mindezt egy sajátos kamaratermi hangulatban. Azt gondolom, hogy ezzel hozzájárulhattunk a pécsi képző-és iparművészet és művészeti képzés tekintélyének megalapozásához és fenntartásához, elismeréséhez.

Véleményem szerint ez a megszűnés óriási vesztesége lesz a város kultúrájának, hiszen a 2010 december 10-én a Zsolnay Kulturális Negyedben megnyitott közel 1000 m2 -es felületű kiállítóterem és a Széchenyi téri Galériánk is más-más lehetőséget ad számunkra, gyakorlatilag néhány szakmailag fontos, bár nem nagy terjedelmű kiállításnak nagyon nehéz lesz megtalálni a helyét egy másfajta struktúrában.

Sajnos be kell látni nehezen volt védhető a helyzetünk a most divatos koncepció ellen, amely minden helyszín bevételkényszerét jelenti, s ami nem vett/vesz figyelembe szakmai értéket, a művészet jelenre / jövőre is vonatkozó kihatását. Az elmúlt évek programjainak sikere - nem mellékesen a mi munkánknak is köszönhetően - a közönség művészetről való véleményének átformálását vagy legalább is annak lehetőségét magában hordozta. A kortárs és hagyományos művészet váltakozó bemutatása sikeresnek bizonyult, hiszen olyan rétegeket is behozott a kiállító-terembe, akik eddig csak bizonyos tárlatokat látogattak.

Eddig a legnagyobb problémának az tűnt (legalább is azt hittük !), hogy hogyan tudjuk megőrizni az eddigi helyszíneket (Kisgaléria,Széchenyi tér és Zsolnay), nehogy a pénzhiányra hivatkozva bármelyiket megszüntessék, mint a Hattyú Házat és Tűztorony Galériát, sőt azoknak a hatáskörébe tereljék, akik bizony az EKF-évében sem bizonyították maradéktalan hozzáértésüket. Annak az évnek az ígéret halmazai érezhetően nagyon sok kárt tettek a pécsi művészetnek, intézményrendszernek.

A Zsolnay Kulturális Negyedben lévő új kiállítóterem persze lehetővé teszi olyan nagyobb lélegzetvételű tárlatok bemutatását, melyek a közel 1000 m2 -es felületen költségeiben és művészi értékeiben is meghaladják az eddigieket. A kiköltözés - a dolog jellegéből fakadóan - nemcsak egy egyszerű áttelepülést jelent, hanem bizony a távolságból fakadóan a városból való kiszakadást is. Hiszen a Kisgaléria - legalább is én így éltem meg ! - nemcsak kiállítóterem volt, hanem találkozóhely lett a művészek és köztünk. Bárki bármikor bejöhetett hozzánk, ahol bánata, öröme a miénk is lett, s a segítség sem maradt el, ha épp arra volt szükség.

Természetesen tudomásul veszem a város érdekeit, el kell fogadom a döntést, de nagyon fáj, hiszen én is 27 éve dolgozom a Pécsi Galériában, minden épületrész, minden bokor és fa, minden fűszál az én munkám eredményeképpen is alakult, nőtt, hozott létre egy sajátos belső hangulatú udvart, környezetet s kiállítóhelyet.

A Polgármester úrhoz írt utolsó levelemben azt kértem, hogy korábbi ígéretéhez híven támogassa a Pécsi Galéria és Vizuális Művészeti Műhely további intézményi és szakmai önállóságát, mellyel 34 éve szolgálja Pécs Város kultúráját és képviseli az itt élő képző-és iparművészek érdekeit itthon és a nemzetközi művészeti életben is. Remélem ez nem szenved csorbát !

Tőletek /Önöktől nem kérek állásfoglalást, nem szervezek aláírásgyűjtést sem - ez elveimmel ellenkezne! -, de elkeseredésemet tudatnom kellett !Rábízom mindenkire hogyan értékeli, hogyan dolgozza fel ezt a történést, de mondja el baráti és szakmai körben mi történt Pécsett, a Kultúra Városában 2011. június 23-án.


Barátsággal!
Gamus Árpád igazgató

 

  vissza