április 8 - május 8

   
     
 

"TERÜLETEK"
Jorinde VOIGT (Berlin) képzőművész

 
     
 
 
 

Jorinde Voigt: Területek

Az 1977-ben született, jelenleg Berlinben élő Jorinde Voigt egyike Németország legsikeresebb kortárs képzőművészeinek. A berlini Universität der Künstén, Katharina Sieverdingnél folytatott mesterképzés befejezése (2004) után műveivel számos önálló és csoportos kiállításon szerepelt, Németországban és külföldön egyaránt. (Önálló kiállítása volt többek között Hágában, New Yorkban, Tel Avivban, Berlinben, Münchenben, Párizsban.) Jorinde Voigt alkotásaival több jelentős gyűjteményben is képviselteti magát. A pécsi kiállítással munkái elsőként lennének láthatók Magyarországon (a művész részletesebb önéletrajzát, illetve valamennyi önálló, illetve csoportos kiállításának listáját lásd a mellékletben). A pécsi kiállítás után - amennyiben az intézmények pénzbeli támogatása arra felhasználható - alkotásai Eszéken és Újvidéken is bemutatkozhatnának.

Jorinde Voigt kiállítása a 2010-es "Területek" című műcsoport egy szeletét mutatja be. A koncepcionálisan elhelyezett műcsoport különböző formátumú (köztük akár 114 x 226 cm nagyságú) rajzokból tevődik össze.

A művész munkái zenei-koreográfiai "hangjegyírás-rendszerekre", "kottákra" emlékeztetnek a folyamat kontextusában, vagy éppen tudományos-technikai, algoritmikus feljegyzési eljárásokat juttatnak eszünkbe. A papírra vetett rajzrendszerek témája és vonatkozása igen különböző: a művész megfigyelései, észleleti benyomásai, statisztikai spekulációk, mérhető paraméterek (idő, terek), matematikai műveletek. A térképek vagy partitúrák formájában e különböző hatások látszólagos objektivitást nyernek. A szemlélő számára több olvasat is lehetséges: tanulmányozhatja a forrásokat, követheti az alakulás folyamatát, a konstruálódás menetét, megfejtheti az információkat, vagy interpretálhatja szabadon a látottakat.

A "Területek" témakörhöz kapcsolódó munkához a művész 2006-ban, egy izraeli út során fogott hozzá. Az utóbbi években tett utazások, a határok gyakori átlépése mint téma, folyamatosan jelen volt Jorinde Voigt számára. 2010 elején egy energiakonszerntől kapott németországi meghívás lehetővé tette, hogy a művész áttekintést nyerjen arról, milyen egy gyár szerkezete. Itt az energiaszektor különböző területeihez, mint például a gáz, elektromosság, olaj, szélerő, atomerő stb. kapcsolódó kereskedelmi zónákat, illetve meglévő, de jelenleg állandó tárgyalások tárgyát képező gazdasági területeket ábrázoló térképeket látott. Jorinde Voigt önálló munkáiban azonban a területet mint elemet nem egyetlen tényezőként, hanem események olyan rétegeiként jegyzi le, amelyek egymásba hatolnak. Ahogy korábbi munkáiban, úgy itt is különböző paraméterek és szubjektív benyomások jelennek meg a rajzokon (mint például "áram", "elektromosság", "égtájak", egy központ vagy időpontok).

Lehetőség van arra is, hogy a bemutatott rajzok mellett Jorinde Voigt olyan helyspecifikus
hanginstallációkat is készítsen majd, amelyeknek a lokális adottságok képezik vonatkozási rendszerét. Ennek véglegesítésére azonban csak a művész előzetes pécsi látogatása adhat alkalmat, mivel sosem járt még korábban Magyarországon. Jorinde Voigt térhatású és hang-alapú műalkotásairól az alábbi videó-linkek adnak ízelítőt.

 

 

  vissza