2011. december 17 - 2012. február 19.

   
     
 

"VALLÁS ÉS TÖRTÉNELEM"
ISTÓKOVITS Kálmán (1898 - 1990) festőművész

 
     
 
 
 
 
 

A Siklósi Önkormányzat segítségével a 2010-es évet valamint az Európa Kulturális Főváros programot a Siklóson született ISTÓKOVITS Kálmán festőművész portré- és tájképeinek kiállításával indítottuk óriási sikerrel.

Már akkor beszéltünk róla, hogy a kiváló művész nagyobb, vallási és történelmű tárgyú képeit is meg kell ismertetni ország-világgal. Akkor még nem tudtuk hol tudunk neki méltó helyet találni, de mostanra kiderült, hogy a Zsolnay Kulturális Negyedben az új kiállítótermünk alkalmas ennek a rendkívüli életműnek a bemutatására.

Ez a közel 1000 m2-es kiállítótér nemcsak belső tereivel, hanem a Zsolnay -negyedben való elhelyezkedésével is központi helye lesz a majd nyárvégére elkészülő kulturális-művészeti városrésznek. Benne terveink szerint elsősorban a régió illetve hazánk meghatározó művészeit szeretnénk bemutatni a XX.század első feléből, de a kortárs művészet jelen nagyjaival váltakozva.
Nagyon fontosnak tartom, hogy a Siklóson született jelentős alkotó munkásságára ezzel a programmal felhívjuk a figyelmet. Ez a tárlat beleilleszkedik abba a szakmai programba, melyben bemutathatjuk azt a szellemi potenciált, amely az elmúlt évszázadban a képzőművészet terén olyan jelentős, meghatározó szerepet biztosított az itt alkotó vagy az innen indulók számára.

A kiállítást a karácsonyi ünnepek idejére terveznénk egy később még egyeztetett időpontban. Előtte egy művészettörténésszel áttekintenék a bemutatásra szánt képeket,felmérnénk állapotukat. Szeretném ezt a tárlatot illetve a siklósi születésű Istókovits Kálmán művészetét olyan szinten bemutatni, amelyet véleményem szerint művészete megérdemel, s ehhez nagyon jó lenne, ha ezzel is hangsúlyt adnánk a sajátos, sokak számára is kedvelt és oly sokra tartott siklósi értékrendnek.

 

  vissza