augusztus 3 - augusztus 26

   
     
  GROTESZK 8.
Válogatás a 8. Országos Groteszk Kiállítás anyagából (KaposART)
 
     
 
 
 
 

MAGYAR GROTESZK
Válogatás a 8. Országos Groteszk Kiállítás anyagából

A Zsolnay Kulturális Negyedben a kiállítótermében egy különleges atmoszférájú tárlatot láthat a közönség. A GROTESZK 8. címmel jegyzett kiállítás a Kapos Art Képző-és Iparművészeti Egyesület által 2012-ben meghirdetett triennálé pályázatán beválogatott anyagát mutatja be sajátos kontextusban,mely a KaposArt és a Pécsi Galéria évtizedes jó kapcsolatának eredményeképpen kerül hozzánk.

A kiállítás katalógusának előszavában Szemadám György Munkácsy-díjas festőművész, író fogalmazza meg a groteszkről, mint esztétikai kategóriáról, hogy ..."Az esztétikai minőségek között a groteszk a fenségessel ellentétes póluson, valahol a rút és a komikus közötti terrénumban helyezkedik el s ezért eszközkészletét a "grand art" fennkölt világába beemelni nehéz feladat ." illetve Füst Milán szavait idézve "..a groteszk szokatlansága s a burleszk triviális esetlensége egyaránt külön él a grand art - tól." mondatok ma már nem állják meg a helyüket, mert a groteszk napjainkban nem csak hogy nem szokatlan, de egyenesen maga az egész valóság annak nevezhető. Mondhatni: a groteszk maga a realizmus. A groteszk talán azért is képes áthatni korunk egészét, mert mindig ott van benne valami ördögien torz, ami a káoszt jeleníti meg illetve idézi fel."

A kiállítás anyagát átnézve, megállapíthatjuk, hogy a fentiek megjelenítésére nincs szabály , minden amit a teremben látunk, érzékelünk, felfogunk a kifejező eszközök szabadságát hirdetik, mint anyagban, mint megoldásokban oly sokféle jelenséggel találkozunk, amely sokszor meghaladja ismereteinket. A vizuális élményünk attól lesz gazdagabb (vagy szegényebb? ), hogy milyen hangulatban találkozunk a sokszor esetlen vagy konkrét, vonzó vagy taszító, kedves vagy utálatos, rút vagy szép, ízléses és ízléstelen kifejezéseivel , amelyek így együtt jelenthetik a groteszk érzékeny fogalmát.

Érdekes megismerni a több mint száz alkotó véleményét a világ dolgairól. Néha meglepődünk, hogy az általunk ismert művészek erre a felhívásra, pályázatra benyújtott műveiben egy egészen másfajta szemlélet meglétét, a korábbi műveinek hangulatát még nyomokban sem találjuk meg. Máskor viszont pont az derül ki egy-egy alkotóról, hogy következetesen viszik végig a korábban vallott nézeteiket ebben a sajátos műfajban is. Mindkét esetben azt látjuk,hogy a művész komolyan vette a felhívás gondolatiságát, nem találkozunk igénytelenséggel, kommersz megfogalmazással, még akkor sem, ha valamit nagyon egyszerűen,szinte minimál eszközökkel akar megvalósítani. A poénok összeállnak képpé, grafikává, festménnyé, szoborrá, domborművé vagy valamilyen nemes plasztikává.

Különlegesnek számít az idei tárlatban az is, hogy megjelenik a groteszk irodalom (vers és próza), mely különleges atmoszférát teremt, benne a szó alkot képet, teret.

Jó beleállni a kiállítás terébe, mert mozog, zakatol, hív és küld a műtárgyak sokfélesége, megoldásaik gazdagsága. Mindegyik beszélget a látogatóval, a befogadóval, a szemlélődővel. Megfricskáz, beleköt, irritál, felkínálja magát alkotó és alkotás, mert diskurzusra van szüksége mindkettőnek, melyhez összekötő kapocs a néző, benne egyesül s általa jut tovább a gondolat, amelyet ez az erős, értékes anyag sugall.

A felmerülő kérdéseket jó lenne összegyűjteni!Talán egyszer erre is lesz lehetőség.

Gamus Árpád


Ásztai Csaba
Baki Orsolya - Farkas Imre
Baksa Imre
Balassa Katalin
Bács Emese
Bardócz Lajos
Benes József
Bokros Péter
Burai István
Csernátony Lukács László
Danka Attila
Darázs József
Drozsnyik István
Durucskó Zsolt
Elek Annamária
Éles Bulcsú
Fekete László
Fenekovács László
Flórián Gábor
Ifj. Ficzek Ferenc
Fodor Ákos
Freizberger Anna
Furák Attila
Gérné Mezősi Aranka
Gonzales Gábor
Gressai Ferdinánd
Gyenes Zsolt
Gyetkó Krisztina
György Katalin
Hérics Nándor
Holló Csejtei Kinga
Huller Ágoston - Martinás Katalin
Kacsák Tamás
Kádár Katalin
Károly Sándor Áron
Kasza Kriszta
Katona Kata
Kazinczy Gábor
Kecseti Gabriella
Kiss Éva Krisztina
Kiss Richard
Krnács Ágota
Kneisz Eszter
Kotnyek István
Kovács Éva (ida)
Kovács Péter Balázs (kpb)
Kovács G. Tamás
Kovács Valéria
Kováts Albert
Kőhegyi Gyula
Kőmíves Andor
Lázár Vilmos
Leitner Barna
Lengyel Zsüliett
Lipkovics Péter
Lőrincz Róbert
Magén István
Mátrai István
Mojzer Tamás
Molnár Eszter
Nagy Sára
Németh Tamás
Neuberger István
Novotny Béla
Oláh György
Pál Csaba
Papp Pala László
P. Boros Ilona
Pistyur Imre
Repászki Béla
Repászki Ferenc
Rob Ibolya
Rőczei György
Sejben Lajos
Simándi-kövér Annamária
Simon Zoltán
Somogyi Emese
Stamler Lajos
Stösszel Nánda
Stremeny Géza
Szalay Pál
Székács Zoltán
Szerényi Gábor
Szlaukó László
Szomolányi Karola
Tamás Mária
Tar Violetta
Tari István
Tarczy Péter
Tettamanti Béla
Tóth Ernő
Tóth Ferencz
Török Tamás
Vágner Mátyás
Vankó István
Varga-amár László
Varga Bencsik József
Vass Tibor
Végvári Tamás
Mária Paloma Velázquez
Vén Zoltán
Vidovits Iván
Vladár Csaba
Vörös András
Zagyva László
Zámbó Kornél

Valamint

Ákom Bulcsú
Gál Csaba Sándor
Kasza Kriszta
Pieronimus Kosch
Tari István


 

 

  vissza