szeptember 7 - október 13

   
     
  "Az ember. A folyó. A Duna-menti országok festői"
Nemzetközi Képzőművészeti Program
 
     
 
 
 
 

"Az ember. A folyó. A Duna menti országok festői "

A Baden-Württemberg-i Tudományos, Kutatási és Művészeti Alapítvány, az Ulm-i Duna Iroda, az Ulm-i Dunamenti -sváb Központi Múzeum projektjének célja volt, hogy a Duna teljes hosszában több helyszínen vándorkiállításon megmutassák a Duna-menti országok fiatal képzőművészeinek alkotásait. Ezt a gondolatot megelőzte egy nemzetközi konferencia Stuttgartban, mely a "Lehetőségek és kilátások az EU Duna-stratégiájában" címet viselte, benne egy sajátos elképzeléssel a Baden-Württemberg-i EU-stratégiáról.

Ennek eredményeképpen jött létre ez a kiállítás, mely egyesíti Európa nagy folyama mentén élő és alkotó fiatal (18 művész, 10 ország) művészi látomását a folyamról, a jelenről és a múltról. Ők egy olyan generáció, akik egy már-már ködbe vesző múltról, mint például a vasfüggönyről,már csak , mint történelemről gondolkodnak . Ők azok is, akik a jövőről szóló elképzelésükben egy módosult gondolkodást valló egységes Európa képét vetítik előre. A fiatal alkotók között két tehetséges pécsi művész BAJOR Zita és GNÁNDT Ferenc munkái is láthatók SOMODY Péter válogatásának köszönhetően, természetesen minden eredményt egy kiváló, nagy terjedelmű katalógusban megjelentetve.

A program 2011. októberében indult Németországban és 2013-ig az összes Duna-menti országban bemutatásra kerül, legutoljára Ulm-ban 2013-ban .

A tervezett helyszínek és időpontok :
Tulcea, Románia,2012.januártól február
Szófia, Bulgária, 2012 március-április
Novi Sad, Szerbia, 2012 április-május
Osijek, Horvátország, 2012 június-augusztus
Pécs, Magyarország, 2012 szeptember-október
Pozsony, Szlovákia, 2012 november-december
St. Poelten, Ausztria,2013 január-február
Ingolstadt, Németország,2013 márciustól április
Ulm, Németország, 2013 júniustól augusztus

A megnyitó szeptember 7-én, pénteken este 6 órakor lesz a Pécsi Galéria m21 kiállítótermében. Megnyitja Swantje VOLKMAN, az Ulm-i DZM Múzeum Közép és Kelet -Európa referátora, a kiállítás rendezője és kurátora.


 

 

  vissza