október 26 - november 25

   
     
  Wechselströme - Váltóáramlatok
festészet - szobrászat - grafika - media art
IMAGO Kunstverein Wedemark e.V.,Képzőművészeti Egyesület
WEDEMARK / BISSENDORF (D)
 
     
 
 
 
 

Az elmúlt évtizedekben jelentős létszámú magyar telepedett le a németországi Hannoverben és környékén, majd létrehozták a Magyarok Egyesületét, amely jelentős szerepet játszott és játszik abban, hogy a magyar kultúra megjelenhessen ebben a hagyományosan igényes kulturális közegben.

A Hannovertől 20 km-re Wedemark körzetben fekvő Bissendorf városka Imago Kunstverein Wedemark Művészeti Egyesülete és a Pécsi Galéria az elmúlt évben állapodott meg , hogy kölcsönösen bemutatjuk a városaink, a régióink kortárs képzőművészetét. Ehhez kiváló lehetőséget adott ez év őszén a hannoveri Magyar Egyesülettel közösen szervezett változatos művészeti és kulturális projekt, amely a "WILLKOMMEN - SZERETETTEL ÜDVÖZÖLJÜK - WEDEMARK - UNGARN" címmel került megvalósításra, benne képzőművészeti, zenei, tudományos előadási, irodalmi és filmművészeti programokkal,mindez gasztronómiai eseményekkel fűszerezve.

A kortárs magyar képzőművészetet pécsi alkotók képviselik. Az itt látható tárlatban GELLÉR B.István, PINCZEHELYI Sándor és VALKÓ László a Nagy Pécsi Generációnak a tagjai. Szinte egy időben indultak pályájukon mégis sajátos egyéni stílus, szellemiség sugárzik alkotásaikból. Azonosak abban is, hogy a közép- és felsőfokú művészeti oktatásban jelentős szerepet vállaltak illetve vállalnak ma is. A két fiatalabb alkotó, KNYIHÁR Amarilla és MIKLYA Gábor az őket követő Új Generáció eredményes tagjai. A mediális művészettel foglalkozó FODOR Pál egy új és egyre nagyobb teret magának követelő művészeti ág sikeres képviselője.

Velük egyenértékű az a 35 éves történet, amelyben a Pécsi Galéria vállalt elvitathatatlan szerepet városunk művészeti életének szervezésében,kapcsolatok építésében, kiállítások rendezésében. Ebben a tevékenységben a szomszédos országok mellett mindig fontos területnek számított Németország, ahol egyéni művészekkel és alkotócsoportokkal ápoltunk és ápolunk ma is jó kapcsolatokat, többek között Heidelbergben, Reutlingenben,Stuttgartban, Fellbachban. Természetesen mindig oda-vissza alapon valósulnak meg ezek a programcserék, mert így nem válnak belterjessé a lokális értékek.

A vizuális művészet számára nagyon fontos a nemzetközi kontextusban való megjelenés, ahol nem számít ki milyen nyelven beszél, a verbális értékelést felváltja a vizuális jegyek, üzenetek sokasága. Ahhoz ,hogy valós értékrendet állíthassunk fel egy - egy ország,város művészetében sokféle, mindig változó közönségre van szükség, amely megfogalmazza majd a kritikákat. Ez a vélemény alkotás pedig nem befolyásolható, mert a néző és a művész közti kapcsolatban a mű erős kontaktust jelent.

A kiállítás szeptember 9-én nyílott Bissendorf Polgármesteri Hivatalában lévő kiállító-teremben, óriási érdeklődés mellett. A megnyitón személyesen jelen volt a művészek közül FODOR Pál, MIKLYA Gábor, PINCZEHELYI Sándor, VALKÓ László a közönség legnagyobb örömére. A tárlaton az ünnepélyes megnyitó műsor után Bissendorf polgármestere, a berlini Magyar Nagykövetség képviselője és GAMUS Árpád a ZSÖK Képzőművészeti Divíziójának vezetője köszöntötte a vendégeket. A program jelentőségét mutatja, hogy a hannoveri régió számtalan cége és hivatala valamint a Német Kulturális Minisztérium támogatásával került megvalósításra ez a több hónapos komplex művészeti sorozat.

A bissendorfi kiállítás október 20-án zár, majd ezt követően október 26-án már a Pécsi Galéria Széchenyi téri kiállítótermében nyitjuk 6 német művész (Thomas BEHLING, Jürgen FRIEDE, Anna KASTEN, János NÁDASDY, Asta RODE, Welf SCHIEFER ) kiállítását, amely november 25-ig lesz látható remélhetőleg a pécsi közönség örömére is. A kiállítást német részről Michael STOEBER, müvészettörténész, mükritikus nyitja meg. Közreműködik a Die Neun Branau Musikanten ( a Kilenc Baranyai Zenész ) fúvósegyüttes.

A program eredeti címét is meghagytuk, hiszen ez a gondolat, szellemiség oda-vissza működik.
A tárlatra Pécsre érkeznek az Imago Kunstverein Wedemark Művészeti Egyesület vezetői s jó néhány tagja is a kiállító művészeken kívül, mely kiváló lehetőséget adhat az ismerkedésre s a párbeszédre, további kapcsolatok kialakítására.

 

 

  vissza