március 3 - 31

   
     
  MEETING POINT 3. 2011-2012
"Forma-szigor-jelentés"
 
     
 
 
 

Egy ilyen volumenű nemzetközi képzőművészeti esemény akkor is eredményezhetett volna sikert, ha az olyan jelentős múlttal és jelennel rendelkező város, mint Arad egyedül rendezi meg. Senki nem hiányolta volna Aradon, ha ebben a programban nem találkozik magyarokkal illetve az eredeti együttműködésben szerepet vállaló cseh és horvát művészek alkotásaival, hiszen a román művészek hagyományosan magasszínvonalú teljesítményre képesek.

A Világot és Európát sújtó társadalmi és gazdasági válság határozottan közbeszólt a tervek megvalósításába, így ezúttal csak pécsi művészek tettek eleget a romániai meghívásnak. Nekünk rendkívül fontos volt a folyamatosság megtartása a kapcsolatok megőrzésében, ugyanakkor ez egy értékes nemzetközi megmérettetés is, éppen ezért lényeges a program folytatása. Az Aradi rendezvényen 240 alkotó 270 munkája volt megtekinthető Aradon kívül Románia több városából, valamint Európa számos országából,akik megértették a program eredeti célját, a hagyományos művészeti formák és technikák bemutatását és egyfajta megőrzését.

Fontos az is, hogy a program alapelveként nem szenvedett csorbát a lényeg azaz csak és kizárólag a tradicionális technikával létrehozott műveket fogadta be a zsűri. A szobor fa-fém-kő-agyag, a festmény olaj-akril-vászon anyagú, a grafika papíron ceruza-tus-szén vagy esetleg valamilyen sokszorosító technika, linó-rézkarc, lithográfia. Hiányzik minden mesterkélt számítógépes, műanyagból készült munka, mely ugyan ma ez sokakat tesz hirtelen "művésszé", de már bebizonyosodott a hagyományos technikák és anyagok ismeretének hiánya az alkotóvá válás folyamatában törést okoz, hiszen a könnyebbség vállalása a művészi gondolkodás kárára válik.

A kiállításhoz készült katalógusokban első alkalommal "Meeting Point - a valódi találkozás" címet, a második alkalommal "Egy álom beteljesült ! Meeting Point 2."címet adtam az általam írt előszónak, mert úgy éreztem jó felé megyünk.A megvalósult tárlatok is - főként a második 2009-2010-ben már EKF-es programként- rendkívül sikeresek voltak, a partner városokban a képzőművészek találkozását, beszélgetését, együttgondolkodását, látva biztos voltam a jövőben. Sikeres volt, mert nagyon akartuk. Sikeres volt, mert más-más helyszínen az eltérő kultúrájú közönség már várakozással fogadta az alkotókat az új környezetben megjelenő vizuális értékeket.
Aradon a résztvevő művészek között sok már ismert és elismert, nemzetközi rangú alkotó és a tradíciókon felnevelkedő új generáció képviselői - a több helyszín ellenére - olyan fantasztikus hangulatú és látványos tárlatot produkáltak, amely bárhol a világon megállná a helyét. A pécsi kiállításra egy válogatást hozunk, 22 festő és 8 szobrász Pécsről, 57 román művész, 12 eszéki alkotó és 6 résztvevő más magyar városokból valamint holland és görög nemzetiségű. Mutatja program naprakészségét, hogy a horvát partnerek, Eszék művészei Pécsett kapcsolódnak be a programban és majd a magyarországi tárlatot Eszéken folytatjuk tavasszal fizikailag és szellemiségében is.

Aki eljön különleges kiállítást, sajátos szellemiséget, érdekes műfaji kalandozást láthat, amely nem mellékesen vizuális élményt okoz remélhetőleg sokaknak és igazolja azt a gondolkodást, amelyet a Pécsi Galériában vallunk:

Jól láthatóan a kultúrák is találkoznak az alkotások egymásmellettisége folytán, a technikai megoldások, a belső tartalom, a belülről sugárzó művészi gondolkodásmódok az individum sajátos megjelenési formáiban teljesednek ki. Hogy az szobor, festmény vagy grafika formájában jelenik e meg a továbbiakban már nem is lesz lényeges.

Aradon a kiállítás megnyitóünnepségén hagyományosan díjakat osztottak ki, melyek közül a pécsi fiatal alkotó, KISS Endre festészeti díjára lehetünk büszkék, mely igazolja a mi válogatásunkat.

Gamus Árpád
a Pécsi Galéria igazgatója


 

 

  vissza