június 5 - június 21

   
     
 

Bársony Rózsi 100, születésének centenáriuma
és
POSZT-Színház az egész világ!
FESTŐK VERSENYE és kiállítása (PNSZ)

 
     
 
 
 
Galéria megtekintése
 

Egy mindvégig mértéktartó szubrett útja a hazai színpadoktól a világhír felé !

Bársony Rózsi neve még azoknak is ismerősen cseng, akik sohasem láthatták őt a színpadon, méltán, mert ma is a magyar operett egyik legfényesebb csillaga, egymaga jelenítette meg Európa színpadain és a filmvásznakon, mit adott hozzá az operetthez a magyar színjátszás. Arcán örök, "bársonyi" mosollyal lépett át a nagy történelemformáló és határokat átszabó korszakok sötét árnyékain, pedig személyes sorsát ezerszer megszabdalta a XX. századi történelem. Tömegek számára jelentett örömet őt látni és hallgatni, akár színpadon, akár filmen. Európai sikereinek csúcsán szinte hazamenekült a hitlerizálódó Németországból, hogy azután remekeljen Bécsben és magyar filmeken, majd bujkálni kényszerült Budapesten a II. Világháború idején. Lezárt lakását többször is kirabolták, jelmezeinek, tárgyainak túlnyomó része eltűnt a harcok során. Mégis töretlen mosollyal tért vissza a színpadok világába, hogy Európa legnagyobb operettfesztiváljain további tíz évig ő legyen az ünnepelt magyar szubrett, igaz akkoriban már Olaszországban, később Bécsben élt.
Dénes Oszkárral, későbbi élete párjával vitték sikerre egykor a Hawaii rózsája lipcsei (1931), és a Bál a Savoyban 1932-es berlini ősbemutatójakor a két híres Ábrahám Pál operettet, de játszották azt Londonban is a Brit királyi pár előtt. A nácik hatalomátvételét megelőzően az UFA-filmgyár ismert és kedvelt csillaga volt Rosy Barsony néven.
A legautentikusabb Ábrahám Pál előadóművészként tekintettek rá életében, és nem csak azért, mert a nagy komponista egyenesen neki írta a szerepek jó részét. Szerepkör-váltása idején pedig egy fiatal tehetségnek, Felföldi Anikónak adta át nyílt színen, ismert szerepét.
Bársony Rózsi több mint harminc évvel a halála után, egy kiállítás erejéig tér haza külföldről. Pécsett a szakma, és a színházszerető közönsége körében ünnepelhetjük születésnapját a POSZT idején - a családjának köszönhetően - a megmaradt hagyaték fényképeiből rendezett kiállításon, a Pécsi Galéria és az internetes színházi enciklopédia, a Színészkönyvtár közös rendezésében. Magyarországon először követhetjük nyomon a páratlanul érdekes életútját a hazai színpadoktól a világhír felé. Talán érthető, hogy a kiállítást miért Felföldi Anikó nyitja meg 2009. június 5-én, pénteken 17 órakor.

Tárgyi emlékeinek, kosztümjeinek a festői helyen lévő pécsi szálloda - a hitleri Németországból szinte elsőként száműzött művészeti központ, a Bauhaus - egyik magyar építészeti emlékhelye, a Hotel Kikelet ad otthont, ahol egy jó kávé, vagy vacsora mellett a látogató Bársony Rózsi filmrészleteit is megtekintve lehet részese egy varázslatos időutazásnak.


 
 
 
 
Galéria megtekintése
   

ALL THE WORLD'S A STAGE! - Painters' Competition , 2009

Újra, immár ötödik alkalommal vettük a kiállítási programunkba a POSZT idejére azt a képzőművészeti , festészeti programot, melynek két célját az elmúlt évektörténései szerint sikerült megvalósítani :
- a színházi világhoz, a színháznak a képzőművészethez való viszonyát kell megfogalmaznia.
- a kortárs művészet egy sajátos, meghatározó elemét kell egy alkotói folyamatban a közönség számára láthatóvá tenni.

Ehhez minden évben a hazánkkal szomszédos országokból, onnan is a velünk kapcsolatban álló városokból (pl.: Eszék,Arad,Temesvár, Kolozsvár, stb) hívunk művészeket, akik a pécsi valamint más magyar városok (Szolnok , Szeged , Keszthely, Budapest,stb.) alkotóival együtt néhány napban nemcsak a képalkotásban , hanem az egymás közötti kommunikációban , információcserében is értéket hoznak létre. Az akcióban a térség régiós együttműködése és a hazánkkal szomszédos országok kulturális , művészeti központjainak bevonása kap különös hangsúlyt . Fontos feltétele ennek a programnak , hogy minden évben más-más alkotókat hívunk meg , mert csak így biztosítható a frissesség , a folyamatos megújulás .

2005 óta , a négy alkalommal megrendezett festészeti programban eddig a következő megosztásban voltak nálunk alkotók, összesen 51 fő :22 magyar , 15 román , 3 horvát , 3 szlovák , 3 cseh , 2 szlovén , 2 osztrák és 1 holland alkotó .

A Pécsett zajló színházi és más társművészeti események mintegy inspirálják a résztvevő művészeket, hogy a más kultúrából érkezők egymás előtt is bizonyítsák az egyetemes képzőművészetnek minden országban van egy sajátos , csak rá jellemző világa , úgy , hogy eszközeikben lehetnek eltérések , de a végeredmény már bárhol , bármilyen közönség előtt ugyanúgy , a vizuális élményben jelenik meg.

A mostani programon 14 fő vesz részt , többek között Temesvárról, Aradról , Kolozsvárról , Eszékről és az indonéz Bali szigetekről , továbbá a hazai művészek Pécsről, Szolnokról , Szegedről , Keszthelyről , Budapestről . Sajnos a június eleji csapadékos időjárás és a városban zajló térrekonstrukciók miatt nem volt lehetőségünk kitelepülni a város különböző helyszíneire idén sem . A Széchenyi téri Galériában kialakított helyszín azonban valódi közösséggé kovácsolta a kis társaságot . Az elmúlt néhány nap alatt sok fontos kérdést tárgyalhattunk meg , olyanokat, amelyek a mai művészet mindennapos problémáit jelentik országtól , várostól , kultúrától függetlenül. Jó volt nézni , ahogy az itt tartózkodás rövid ideje alatt , hogy alakultak a művészek közötti kapcsolatok, hogyan változott a megérkezés után rövid idő alatt az egymáshoz való viszonyuk. A napközbeni munkát követően már együtt keresték a városunkban zajló események helyszíneit , együtt örültek egy -egy program sikerének. Persze ehhez hozzátartoznak az esti laza séták , poharazgatások is , melyek a korábbi évekhez hasonlóan elmélyíthetik a most alakuló kapcsolatokat.A közönség mindennap 10 - 18 óráig követhette a művészeket az alkotói folyamatban a helyszínen , beszélgethettek , kérdezhettek minden alkotótól.

A művészek jelenlétükkel, a közönség előtt való alkotói tevékenységükkel a sokszor kritizált és értékében alábecsült kortárs művészetet népszerűsítik. A közönség számára pedig bebizonyosodik , hogy az alkotói folyamat nemcsak egyfajta szellemi potenciált jelent , hanem igen is komoly fizikai munka. Jó látni , hogy minden évben egyre többen jönnek el már-már tudatosan a Galériánkba , látni szeretnék , hogy lesz a szinte szűz fehér vászonból kép ,az alkotók milyen módszerekkel érik el azt a művészi hatást , amellyel gondolkodásra késztetik a nézőt , de egyben igazi élményt is adnak . Aki valamilyen oknál fogva a festészeti programon nem tudott résztvenni a megnyitó és eredményhirdetés után találkozhat az alkotókkal és a most már kiállítási körülményeknek megfelelően bemutatott képekkel , a műveket június 21-ig láthatja a közönség a Posztra való tekintettel ingyenesen.

A festő program június 7-től 10 - ig tart , június 11 -én délután lesz a zsűri, majd ezt követően délután 5-kor lesz a díjátadás és kiállítás megnyitó. Az első három helyezett pénzdíjat kap .

Mi a szervezők valóban hiszünk ennek a programnak a sikerében , hitelességében , mely a POSZT Off -programjaiban is méltó helyet kapott.Büszkeséggel tölthet el bennünket, hogy a színházi szakemberek ,a POSZT vezetői is figyelemmel kísérik munkánkat és kérik évenkénti megrendezését , mely közös sikere szervezőnek , alkotónak egyaránt .

Gamus Árpád


 

  vissza